ПАРЄ занепокоєна залежність Європи від Газрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПАРЄ занепокоєна залежність Європи від Газрому

Енергетика
113
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію щодо доповіді "Погроза використання поставок енергоносіїв як інструмент політичного тиску", у якій висловила занепокоєння тим фактом, що країни Східної та Центральної Європи перебувають "у сильній енергетичній залежності від російського експорту енергоресурсів".
У документі відзначається, що "у таких країн, як Грузія, Молдова, Україна та нові держави-члени ЄС, це викликає серйозне занепокоєння". Після голосування щодо виправлень до даного положення резолюції до перерахування країн була також додана Бєларусь.
Асамблея також думає, що "в інтересах всіх держав-членів прагнути відкрити для внутрішньої та зовнішньої конкуренції систему перекачування газу, забезпечуючи, таким чином, достатні інвестиції у видобуток газу і його перекачування з метою покриття внутрішніх потреб, а також виконання експортних зобов'язань".
Естонський представник відзначив, що Росія підписала енергетичну хартію у 1994 році. Необхідність ратифікації, заявив він, стала очевидна після енергетичної кризи між РФ та Україною у січні 2006 року та аналогічної енергетичної кризи у січні 2007 року між РФ і Бєларуссю.
"Ми повинні думати про майбутнє і повинні домагатися того, щоб договір про енергетичну хартію, міжнародний протокол до нього ратифікували не тільки європейські країни, але щоб до них приєдналися і такі країни як Японія, Австралія, США та інші", заявив доповідач.
У свою чергу, керівник російської делегації в ПАРЄ Костянтин Косачов категорично не згодний з обвинуваченнями Росії в тому, що вона використає свої енергоресурси як інструмент політичного тиску на деякі країни.
"Політики тут немає. Політика була раніше, коли Росія продавала свої енергоносії деяким країнам не за ринковими, а за невиправдано заниженими цінами", заявив Косачов.
Раніше Косачов висловив думку, що Євросоюз намагається використати Раду Європи і ПАРЄ у своїх енергетичних інтересах. За його словами, викликають тривогу "лобістські інтереси" деяких країн Євросоюзу, які намагаються використати платформу асамблеї.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас