Україну закредитують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну закредитують

Кредит&Депозит
576
Два найбільших інвестори нашої держави збираються вкласти в українські проекти більше 2 млрд дол.
На минулому тижні Європейський банк реконструкції та розвитку й Світовий банк оголосили про свої плани по вкладеннях у вітчизняну економіку. Ці фінансові інститути мають приблизно однакові пріоритети в нашій країні - фінансування енергозберігаючих технологій, муніципальних і фінансових проектів.
Мінімальний розмір інвестицій СБ в Україну протягом поточного року оцінюють сьогодні в 500 млн дол., реально ж керівництво банку розраховує на більше.
"Інфраструктурні проекти, які ми готовимо зараз, уже становлять приблизно 1 млрд дол.", - заявив директор СБ по Україні, Білорусії та Молдові Пол Бермінгхем.
Зокрема, він повідомив, що в 2007 р. його банк готовий затвердити проект по фінансуванню реконструкції дороги між Києвом та Харковом на суму до 400 млн дол. Із числа великих проектів також можна виділити вкладення в розвиток українського енергосектору - близько 200 млн дол., міської інфраструктури - 140 млн дол., пенсійного адміністрування - 100 млн дол, аграрного сектора - 75 млн дол. Втім, СБ ще можуть і підкорегувати свої плани. За словами Пола Бермінгхема, його банк разом з Кабміном сьогодні працює над стратегією співробітництва з Києвом на 2007- 2011 р.
Близько 1 млрд євро в українські проекти збирається вкласти і Європейський банк реконструкції й розвитку. "Мова йде як про кредитні проекти, так й інвестиції в акціонерний капітал. Нас цікавлять муніципальна інфраструктура, промисловість, фінансовий і приватний сектори. Говорячи про 1 млрд євро, ми виходили з того, що в 2005 році вклали тут 530 млн євро, а в 2006-м - 797 млн євро", - відзначив координатор досліджень і зовнішніх справ ЄБРР Антон Усов. За його словами, до середини лютого Європейський банк розраховує підписати кредитні угоди з Алчевським меткомбінатом, компаніями "Істил-Україна" та "Роберт Бош-Україна".
Примітно, що в ЄБРР не збираються обмежуватися лише озвученим планом в 1 млрд євро, там не приховують бажання перевиконати його, як це зробили торік. "В 2006 році ми говорили про надання 600-650 млн євро, а видали 797 млн, і дуже задоволені цим результатом. У підсумку ми вийшли на друге місце за розміром бізнесу після Росії. Дотепер українська дирекція ЄБРР конкурувала з польської й румунської, і в нас довго було лише четверте місце серед країн, у яких працює Європейський банк реконструкції й розвитку. Думаю, настільки великі вкладення пов'язані з більш активною роботою банку й впровадженням нових продуктів. До того ж торік ми здійснили дві вдалі інвестиції - "Укснаб" та "Слобожанська будівельна кераміка", - розповів Усов.
За його словами, найбільше ЄБРР в 2006 р. вклав у проекти в транспортному секторі, сільському господарстві та промисловості. Одним з досягнень Європейського банку торік вважається відмова від державних гарантій, які він перестав вимагати при кредитуванні муніципальних проектів (тепер міським владам досить надати лише муніципальну гарантію).
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас