ЄС готовий дати України мандат на посилене співробітництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готовий дати України мандат на посилене співробітництво

Казна та Політика
125
Сьогодні Євросоюз може затвердити мандат на переговори з Україною про поглиблення відносин. Це стане можливим за умови досягнення міністрами закордонних справ країн-членів Євросоюзу домовленості щодо наявних перспектив Україна в ЄС. Питання схвалення мандата стоъть на порядку денному чергової сесії Ради ЄС сьогодні в Брюсселі.
Відзначимо, що на минулому тижні країни-члени ЄС не були єдиними щодо України. Однак, сьогодні напередодні зустрічі міністрів закордонних справ ЄС відзначив, що "ніхто не хоче відкладати переговорів", - сказав один з дипломатів. Німеччина, що у цей час головує в Євросоюзі, запропонувала компромісне рішення - згадати амбіції Києва в окремому документі.
Поки що більшість країн ЄС готові зафіксувати документ про права України в Єврозоні без позначення конкретних строків.
У 2006 р. ЄС вирішив на початку 2007 р. почати переговори з Україною про нову Посилену угоду, яка повинна замінити діючу в цей час угода про Партнерство та Співробітництво, термін дії якого минає наприкінці 2007 р.
Керівник місії України при Євросоюзі Роман Шпек на минулому тижні висловив надію, що мандат на переговори з Києвом про нову поглиблену угоду з ЄС буде затверджений 22 січня 2007 р. У випадку консенсусу переговори можуть бути початі у 1-м кварталі. Шпек так само відзначив, що одне з головних завдань, що ставить перед собою місія при ЄС, наповнити двостороннє співробітництво України і Євросоюзу практичною роботою з реальної інтеграції Києва в міжнародне співтовариство. Бюджет ЄС до 2013 р. не передбачає фінансування України з підготовки роботи до членства. Однак Брюссель може почати переговори з Києвом про зону вільної торгівлі без офіційного членства України у СОТ при наявності висновку робочої групи про відповідність українського законодавства нормам СОТ. Звіт робочої групи щодо вступу України у СОТ запланований на лютий.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас