Кабмін уповноважив "Нафтогаз" купувати український газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін уповноважив "Нафтогаз" купувати український газ

Енергетика
225
Кабінет Міністрів уповноважив Національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» купувати у видобувних компаній газ для наступної реалізації населенню.
Про це сказано у відповідній постанові Кабміну від 16 січня.
Відповідно до постанови, господарські суб'єкти, у яких частка держави перевищує 50%, а також їх дочірні підприємства та філії повинні реалізовувати весь газ власного видобутку НАК «Нафтогаз України».
Відкрите акціонерне товариство «Укрнафта», НАК «Надра України» також повинні реалізовувати добутий газ «Нафтогазу України» за ціною, погодженої з Національною комісією регулювання електроенергетики, що не перевищує граничний рівень оптової ціни на газ для населення, без обліку тарифів на транспортування та поставку газу, а також без цільової надбавки до чинного тарифу.
Господарюючі суб'єкти незалежно від форми власності, які одержали газ у результаті спільної діяльності з підприємствами, частка держави в які становить більше 50%, також повинні продавати газ «Нафтогазу України».
«Нафтогаз України» є уповноваженим суб'єктом з формування та розподілу ресурсів газу, використовуваного для потреб населення.
Відповідно до раніше діючого порядку, компанії, частка держави в які перевищує 50%, були зобов'язані реалізовувати добутий газ для побутових споживачів, через господарюючого суб'єкта, якого визначає уряд.
Відповідно до повідомлення прес-служби «Нафтогазу України», постанова враховує державні інтереси в сфері розподілу газу власного видобутку на потреби соціальних споживачів, сприяє формуванню газового балансу країни.
Фактично руйнуються тіньові схеми, за якими українські добувачі з державною часткою могли реалізовувати ресурс газу близьким структурам з наступним перепродажем за більш вигідними схемами промисловим споживачам.
Нагадаємо, наприкінці травня Кабмін поставив за обов'язок державним компаніям «Укрнафта» і «Черноморнафтогаз» продавати газ власного видобутку винятково для потреб населення.
У серпні Кабінет Міністрів поставив за обов'язок всім недержавним газодобувним компаніям продавати населенню газ власного видобутку за цінами не нижче тих, які склалися на комерційних аукціонах.
«Нафтогаз України» є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводахми монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим добувачем газу і найбільшим добувачем нафти в Україні.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас