Шахраї підробляють банкомати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї підробляють банкомати

Фінтех і Картки
817
Традиційно законослухняну Швецію накрила хвиля електронних крадіжок. Повсякденною справою стала поява фальшивих банкоматів. Причому на всі захисні заходи банків і поліції злочинці - найчастіше це організовані угруповання з країн Східної Європи - відповідають впровадженням чергових технічних нововведень.
Днями знайомий, що побував з екскурсією в Стокгольмі, з непідробленим захватом розказав йому про одному з епізодів кримінальної історії з банкоматами, свідком якої йому довелось стати: "У вас у Швеції бандити зовсім розпустилися. Уявляєш, один мужик хотів сперти банкомат у центрі Стокгольму на очах у всієї черги. Сам бачив. Рвав його зі стіни, можна сказати, з коренем. Нічого, звичайно, не вийшло. Міцно замурували. І хоч би хто спробував йому завадити!". Як ні сумно, але подібні сцени дійсно стають повсякденним явищем шведського життя.
Банкомат рвав з ніші не грабіжник, а пильний громадянин, що ретельно виконує останні рекомендації поліції. Вони звучать у такий спосіб: "Перш ніж вставити картку в щілину банкомата, обмацайте його з усіх боків, а також загляньте в нішу в його верхній частині. Якщо нічого підозрілого не виявили, спробуйте розгойдати коробці. І тільки переконавшись, що вона сидить щільно, можете знімати гроші".
Цю інструкцію поліція розробила пару тижнів назад, коли виявилося, що в Стокгольмі з'явилися... дерев'яні банкомати, які на вид нічим не відрізняються від звичайних. Перший подібний випадок відбувся в столичному пригороді Мешта, коли клієнт "Свідбанку" вирішив перевірити банкомат фірми "Сіменс Ніксдорф", що викликав його підозру сяйвом свіжої фарби. Адже ще вчора на цьому місці стояв порваний у фінансових баталіях ветеран.
Чоловік виявився завзятим та міцним. Він смикнув і сів на асфальт з передньою панеллю, виготовленою з дерева та приклеєною до банкомату справжнього. "Це дуже віртуозний варіант підробки, не знайомый нам по колишньому досвіду, - розповів на сторінках газети "Дагенс Нюхетер" шеф служби безпеки "Свідбанку" Бертиль Эльвен. - За передньою дерев'яною панеллю, що нічим зовні не відрізнялася від дійсної, ховався пристрій зчитування інформації з магнітної картки, а також міні-камера з пам'яттю, що знімала пін-код. Якби не пильний клієнт, усі, хто скористався цим банкоматом, втратили б свої кошти".
Сьогодні "джентльменський набір" електронного громила можна придбати в Інтернеті. Скімери (від англійського to skim - "знімати") коштують біля двохсот доларів. Це невеликі "ворота" товщиною в кілька міліметрів, дизайн яких підігнано під банкомати відомих марок. Скімер уставляється в проріз для картки й, як правило, його не можна виявити без попередньої підготовки. Пін-код зчитується міні-камерою з пам'яттю, укріпленою у верхній частині банкомату, над клавіатурою. Це найдорожча частина спорядження вартістю до шести тисяч доларів. Пластикові картки з магнітною смугою в упаковках по 500 штук ідуть за 30 доларів. Замовив - і можна "бомбити" банкомати.
Коли щомісячним "погромам" у Швеції почали піддаватися десятки банкоматів, поліція стала рекомендувати застосовувати проти електроніки механіку. Обивателям рекомендують обмацувати всі кути підступної машини й намагатися вирвати з її підозрілі частини. У цілому метод спрацьовує.
И тоді в справу було пущено фальшиві блоки. Спочатку це були "насадні" панелі клавіатури, тикаючи в яку, клієнт закладав у їхню пам'ять цифри пін-коду. А коли розлютованим і навчений сумним досвідом народ став зривати насадки, з'явилися справжні "потьомкінські" банкомати.
Крім фізичної сили, боротися з ними можна лише одним способом - оснащуючи банкомати захисними сенсорами, які б'ють тривогу з появою на банкомату незвичної "одежинки". Перші банкомати з сенсорами стали встановлювати цього року. Однак у тому ж Інтернеті вже пропонуються "антисенсори", приладивши які, можна нейтралізувати дію захисних апаратур.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас