США втратять статус супердержави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США втратять статус супердержави

868
Марко Леонард, довгий час, що відповідав за зовнішню політику в Центрі європейських реформ, розташованої в Лондоні лабораторії ідей, опублікував роботу "Розділений світ: боротьба за першість у 2020 році".
Дослідник вважає, що світ стане чотириполюсним, а не сконцентрованим навколо єдиної супердержави - Сполучених Штатів. США зштовхнуться з полюсом, сформованим Китаєм та Росією, які "удадуться до міжнародного права для захисту своєї автократії від будь-якого зовнішнього втручання". Європейський союз і надалі буде робити ставку на багатополярний світ і співробітничати з демократичними країнами. Що стосується Середнього Сходу, він стане зоною "віри", де не буде місця ні демократії, ні правовій державі.
Сполучені Штати залишаться позаду
У дослідженні Марка Леонарда економіка є головним чинником, що пояснює нове геополітичне розміщення сил. В 2020 Китай обжене США по показниках зміни паритету купівельної спроможності й вийде на перше місце у світі за рівнем розвитку економіки. Індія посяде третє місце, сильно обігнавши Японію та ЄС. Що стосується Росії, вона так само буде діставати прибуток від високої ціни на нафту, але її економіка залишиться на рівні економіки Франції.
Сполучені Штати збережуть свій статус провідної економічної, військової та культурної держави, але будуть змушені частіше погоджувати свої дії з Китаєм, Європейським союзом, Індією та Японією. Багато країн будуть "розробляти більш витончені стратегії для обмеження американської могутності".
Якщо після падіння Берлінської стіни в основному Захід впливав на інші країни за допомогою "м'якої сили", то до 2020 ситуація, що раніше дозволяла формувати світ через залучення ідей, культури й політичних інститутів, може кардинально змінитися. Азія та Росія можуть зробити свій внесок у виникнення нових правил. Китай, як і Росія, виступатиме за збереження статус-кво. Перший буде підтримувати міжнародні інститути, щоб його не розглядали як погрозу. Що ж стосується Росії, вона буде робити те ж саме, але тільки щоб сховати свій відносний занепад. Через 15 років Росія, найімовірніше, не стане ліберальною демократичною країною, тому що самим жителям Росії більше імпонує "самодержавна" політична система.
Однобічна Індія
Середній Схід знову стане ареною ідеологічної боротьби, головним чином між помірним і радикальним ісламом. Деякі країни повернуть або придбають вплив на Середньому Сході: Росія, Індія й Китай, причому Китай може стати головною зовнішньою силою в регіоні. Деякі мусульманські країни збережуть вірність США, інші повернуться до Китаю.
Саудівська Аравія, за припущенням Марка Леонарда, змінить свою позицію найбільш радикальним образом: вона буде шукати притулку у Китаю, свого головного клієнта, відмовившись від допомоги Сполучених Штатів. Індія нарешті підсилить свій вплив, але не настільки, щоб одноосібно стати одним з полюсів. Вона буде відстоювати, у першу чергу, свої власні інтереси. На зміну "моральній" зовнішній політиці Неру прийде всебічна "реал-політик".
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас