Вартість квартир буде оцінювати БТІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість квартир буде оцінювати БТІ

Нерухомість
1684
Право оцінки нерухомого майна уряд передасть Бюро технічної інвентаризації. А угоди з землею будуть оцінювати місцеві управління земельних ресурсів.
Нові правила сплати податку з доходу фізичних осіб при продажі квартир паралізували торгівлю на ринку нерухомості. Відповідно до заяв ріелторів і нотаріусів, їм не відома процедура оцінки продаваного майна. До того ж не визначено орган, що уповноважений здійснювати таку оцінку.
Заступник директора Департаменту нотаріату та реєстрації адвокатських об'єднань Міністерства юстиції Тетяна Баранова підтверджує, що точна система проведення оцінки нерухомого майна та землі при її продажу дотепер не виписаний. Але в найближчому майбутньому, свідчить урядовець, ця функція буде покладена на БТІ та Управління земельних ресурсів.
– З 1 січня, якщо площа продаваної квартири перевищує 100 кв. м, за зайві квадрати продавцю доведеться віддати 1% від їхньої оцінної вартості. При цьому зараз нотаріуси скаржаться, що на них покладено функції податкових агентів, але Мін'юст не надав їм ніяких роз'яснень
– Нотаріусам необхідно самостійно вивчати законодавство, тому Міністерство юстицій ніяких роз'яснень по оподатковуванню давати не буде. Деякі роз'яснення на цю тему готовить податкова адміністрація.
– Раніше дію статей Закону України "Про податок з прибутків фізичних осіб", що стосуються угод з нерухомістю, було припинено. Чи можливо повторення історії?
– Я не думаю, що це може відбутися, адже в бюджеті на цей рік уже запланована сума, що повинна надійти від угод з нерухомістю. З новим налогообчисленням немає ніяких складностей. Однак деякі шорсткості мають місце. Податок є свого роду передоплатою ще не отриманого прибутку. Іншими словами, людина сплачує гроші з прибутку, що він ще не отримав.
– А що буде, якщо цей податок заплатять, а по якихось обставинах прибутку так і не буде?
– Із цим ситуація складніше, хоча вже є механізм повернення цих коштів, але лише наприкінці облікового періоду - у квітні кожного року, а сама процедура повернення внесених податків досить складна.
– А що із процедурою оцінки? Ріелтори говорять, що вона взагалі не прописана
– Дійсно, органу, що проводить оцінку, поки що немає. Порядок визначення оцінної вартості нерухомого майна, що підлягає продажу, установлює Кабінет Міністрів.
– Зараз таку оцінку може проводити Бюро технічної інвентаризації (БТІ)...
– Саме зараз вирішується це питання. Оцінка будівель може бути покладена на БТІ, а земельних ділянок - на Управління земельних ресурсів. Ці установи повинні мати у своєму складі професійних оцінювачів. Необхідно зробити так, щоб людина могла прийти в БТІ й отримати експертний висновок, який необхідно для посвідчення договору нотаріусом, а не ходив по різних інстанціях для запевняння документів, шукав оцінювача й т.д.
– Експертна оцінка необхідна при відчуженні будь-якого житлового приміщення або ж є виключення?
– Якщо загальна площа квартири або будинку не перевищує 100 кв. м і житло продається власником уперше, те така оцінка не проводиться, оскільки прибуток під продаж такого житла податком не обкладає. Тут необхідна лише довідка-характеристика БТІ або ж довідка з Реєстру прав власності на нерухоме майно.
– И все-таки, чи не планує уряд внести зміни в Закон України "Про податок з прибутків фізичних осіб" у статтю, що стосується торгівлі нерухомістю?
– У Верховній Раді зараз на розгляді знаходиться законопроект №1240, поданий народними депутатами України Миколою Онищуком і Станіславом Довгим, відповідно до його з нотаріуса буде знято функцію податкового агента. Відповідальність за сплату податку в бюджет буде покладено на сторони договору, а нотаріус повинен буде контролювати сплату податку й надавати відповідну інформацію податковим інспекціям.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас