Бойко: СВЯП буде використовуватись виключно для захоронення паливу з АЕС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: СВЯП буде використовуватись виключно для захоронення паливу з АЕС України

Енергетика
132
Централізоване сховище відпрацьованого палива, у випадку його створення, буде використатися для зберігання відпрацьованих тепловиділяючих зборок (ТВЗ) винятково з атомних електростанцій України, стверджує міністр палива та енергетики Юрій Бойко
"Існуючий проект розрахований на зберігання ТВЗ тільки з українських атомних станцій. Ніяких інших відходів у країну ми завозити не будемо", - сказав глава Мінпаливенерго на прес-конференції в Сімферополі у четвер.
Міністр підкреслив, що створення централізованого СВЯП дозволить підвищити енергобезпеку країни, а також знизити витрати оператора українських АЕС на обіг з відпрацьованим ядерним паливом.
Три із чотирьох АЕС України не мають потужностей для зберігання відпрацьованого ядерного палива, у цей час вивозить на зберігання у РФ, що постійно підвищує вартість таких послуг. Відмова РФ приймати на зберігання відпрацьоване паливо з АЕС України може привести до необхідності призупинити експлуатацію енергоблоків, які виробляють понад 30% всієї виробленої у країні електроенергії.
Як повідомлялося, національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", оператор АЕС України, з метою вирішення зазначених проблем у грудні 2005 року уклала з Holtec International (США) контракт на проектування і спорудження в Україні СВЯП сухого типу - для зберігання палива з Рівненської, Південно-Української і Хмельницької АЕС (Запорізька АЕС уже має власне сховище).
"Енергоатом" експлуатує 15 ядерних енергоблоків з водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою потужністю 13835 Мвт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас