"Золотими" цеглинами - по народові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Золотими" цеглинами - по народові

Нерухомість
647
Український ринок нерухомості на час завмер. Ріелтори чекають, коли з'являться грамотні оцінювачі житла та землі. "Останніх у країні немає!" - впевнені посередники.
З 1 січня 2007 р. в Україні прибутки від продажу нерухомості обкладають податком. Видано відповідний закон. У його роз'ясненні говориться, що визначено порядок оподатковування операцій з продажу або обміну об'єктів нерухомості. До об'єктів нерухомості належить і земля. При цьому є в статті 11 закону уточнення, що податком обкладається угода продажу тієї нерухомості, площа якої перевищує 100 квадратних метрів.
Інакше кажучи, у цьому випадку податок налічується за ставкою 1%. від вартості об'єкту на частину прибутку, отриману за площу понад установлений законом сотні квадратів. Прибуток, отриманий від продажу протягом року більше одного об'єкта житла або інших об'єктів нерухомості, обкладається за ставкою 5%. У такому ж порядку обкладається прибуток від продажу об'єкта незавершеного будівництва. При цьому рік придбання нерухомості не має значення, підхід до оподатковування буде однаковим.
З обміном житла або землі справи йдуть тепер теж трохи інакше. Під час обміну одного об'єкта на інший кожна сторона договору міни сплачує 50%. суми податку на вартість відчужуваної нерухомості. Прибуток від продажу власності визначатиметься виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оцінної вартості такого майна.
Але й це ще не все. Так, новим законом для нерезидентів передбачається подвійний розмір ставки. З першого дня нинішнього року вона складає 30%.
Порядок законності здійснення угоди тепер такий: продавець нерухомості повинен через банк самостійно сплатити податок. Його сума визначається податковим агентом до нотаріального запевняння договору купівлі-продажу. При здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомості податковим агентом є нотаріус. Він завіряє договір при наявності оцінної вартості нерухомості й документа про сплату податку сторонами договору. Більше того, на нотаріусів покладається відповідальність як за нарахування податку, так і за його сплату в бюджет. Відповідне нагадування й роз'яснення Міністерство юстиції днями розіслало всім приватним і державним нотаріусам. Нотаріус також буде зобов'язаний перевірити в Державному реєстрі прав власності кількість об'єктів нерухомого майна, проданого платником податків у податковому році, оскільки від цього буде залежати відсоток податку. Копії платіжних документів про перерахування податку в бюджет будуть додаватися до екземплярів засвідчених договорів.
При порушенні правил нарахування або сплати в бюджет податку з прибутків фізичних осіб нотаріус як податковий агент буде нести фінансову відповідальність, зокрема, у вигляді штрафних санкцій. Це, за словами міністра юстиції, визначено в статті 20 нового закону.
Крім того, у випадку, якщо нотаріус не здійснить нарахування податку або засвідчить договір відчуження нерухомого майна без сплати податку, відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає в результаті таких дій, також покладає на нього. При цьому платник податків - одержувач прибутків звільняється від обов'язків погашення такої суми податкових зобов'язань або податкового боргу.
У кожному разі новий податок вдарить по кишені покупця. Навіть якщо є гроші на ту ж велику трикімнатну, звичайну чотирикімнатну квартиру, не говорячи вже про п’ятикімнатну. Ніхто не продаватиме майно собі на шкоду. Якщо покупець ще не зіштовхнувся з чинністю закону, то йому запропонують добровільно "зкинути" із своєї кишені ще кілька тисяч доларів додатково - на користь держави. Про це щосили сурмлять столичні брокери. У них зараз тимчасовий затишок - багато хто вичікуює появи фахівців, які змогли б грамотно оцінити продавану нерухомість. Діри в роботі останніх чреваті фінансовим збитком для мільйонів українців - продавців квартир, земель або комерційної нерухомості.
Експерти-ріелтори хочуть переконатися, і не на власному досвіді, як воно буде відбуватися, як відреагують покупці, які звикли за ціною стояти. Крім того, чергового підвищення цін саме по такому "державному" приводу мало хто з посередників очікував. Усе було - подорожчання землі для забудови, будматеріалів і т.п., але на державний зашморг такого вигляду ніхто не розраховував.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас