Угорські енергетики б"ються за український струм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорські енергетики б"ються за український струм

Енергетика
228
Угорська компанія Energy Capital ZRt, що раніше закуповувала електроенергію в Україні, подасть до суду на держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго». Сума претензій складе близько $50 млн.
За даними гендиректора Energy Capital Василя Бечваржа, рішення звернутися до суду пов'язане з відмовою «Укрінтеренерго» виконати умови раніше підписаного договору. «Торік наше підприємство уклало контракт на покупку 200 Мвт (1,8 млрд. квт-година в рік.) електроенергії в 2007 році. Наприкінці переговорів ми пропонували купити 1 квт-годину за 8,7 цента, але нам відмовили у поставці і передали наш обсяг іншим угорським компаніям - Emfesz й System Consulting. Тепер ми готуємо позови до «Укрінтеренерго». Про їх готовність юристи повинні дати мені звіт уже протягом цього тижня», - уточнив Василь Бечварж.
У компанії «Укрінтеренерго» своє рішення щодо зміни контрагентів не коментують, відзначаючи, що тепер судових претензій з боку угорських підприємств немає.
У компанії Emfesz, що працювала на ринку закупівель електроенергії з Energy Capital, повідомили, що «Укрінтеренерго» також зменшило квоту їх компанії. За словами представника угорського підприємства Бориса Шестакова, замість 200 Мвт, на поставку яких сторони підписали договір наприкінці 2006 року, Emfesz одержав підтвердження на 100 Мвт. «Наші обсяги зменшили у зв'язку з тим, що наші конкуренти вдало пролоббіювали свої інтереси. У них є серйозні партнери в українському та угорському державному органах, які їм допомогли. Половину нашого контракту віддали System Consulting, - стверджує Шестаков. - Ми купуємо енергію в Україні набагато вище 5 центів за квт-годину і не розуміємо, чому українська сторона нас віджимає і продає дешевше іншим. Наскільки мені відомо, System Consulting купує струм в «Укрінтеренерго» удвічі дешевше, ніж ми».
Одержати коментар в System Consulting не вдалося - телефони підприємства вчора не відповідали.
За наявною інформацією, компанія System Consulting на цей рік має у своєму розпорядженні контракт із українським держпідприємством на поставку 350 Мвт за 4,7 центи за квт-годину, у той час як Emfesz закупить в 2007 році 100 Мвт за 8,1 цента. Така економіка свідчить про те, що «Укрінтеренерго» відбирало контр-агентів не за принципом найбільш вигідної ціни. За інформацією операторів ринку, компанія System Consulting, що одержала найвигіднші умови покупки української електроенергії, належить Ласло Капоі - впливовому угорському політикові - главі місцевої Соціал-демократичної партії.
У той же час компанію Emfesz зв'язують зі співвласником RosUkrEnergo Дмитром Фірташем. Тоді як розквіт Energy Capital, контрольованої бізнесменами Василем Бечваржем та Олегом Матковським, припав на період управління Мінпаливенерго Іваном Плачковим і Юрієм Проданом, які після звільнення втратили свій вплив на політику «Укрінтеркнерго».
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас