Бойко: Початок будівництва СВЯП - 2008 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Початок будівництва СВЯП - 2008 рік

Енергетика
202
Міністр палива та енергетики Юрій Бойко прогнозує початок будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) у 2008 році.
"Ми настроєні саме на цей період, щоб почати проект, і вважаємо, що це реально", - сказав Бойко.
За його словами, 25 січня науково-технічна рада Мінпаливенерго розгляне другий дороблений варіант техніко-економічного обґрунтування будівництва СВЯП.
У цей час розглядається 3 площадки для розміщення сховища (2 у Зоні відчуження Чорнобильської АЕС, і поблизу Хмельницької АЕС).
Крім того, розглядається також можливість будівництва пристанційних сховищ відпрацьованого ядерного палива замість централізованого.
Міністр сказав, що проект будівництва сховища повинен буде повторно пройти всі види експертиз. "Я дуже радий, що наші партнери з Holtec з розумінням ставляться до цьому", - сказав Бойко.
Він підкреслив, що проект будівництва СВЯП є одним із пріоритетних. "З огляду на ті завдання, які поставив перед нами прем'єр-міністр перебуваючи в Америці, ми будемо приділяти цьому проекту значну увагу", - сказав Бойко.
У свою чергу, головний виконавчий директор Holtec International Кріс Сінгх повідомив, що відповідно до висновків попередньої експертизи, технології компанії є безпечними для здоров'я.
Він також відзначив, українські стандарти ядерної безпеки є одними з найвищих у світі. "Міжнародна експертиза - це завжди добре. Міністр буде вживати заходів, щоб ця експертиза не затримала проект... шляхом того, що деякі роботи будуть вестися паралельно", - сказав Сінгх.
За словами Бойко, будівництво СВЯП дозволить заощадити близько 700 млн доларів у найближчі 5 років.
Як пояснив заступник міністра палива та енергетики Юрій Недашківський, у випадку ухвалення рішення про будівництво пристанційних сховищ, відповідно до законодавства, їх будівництво можна починати без узгодження з Верховною Радою.
За попередніми оцінками, будівництво пристанційних сховищ на 20% дорожче будівництва централізованого.
Як повідомлялося, у грудні 2005 Енергоатом і американська Holtec International підписали контракт на будівництво ЦСВЯП для 3-х українських АЕС.
У 2-й половині 2009 - наприкінці 2009 року Україна має намір припинити вивезення відпрацьованого ядерного палива в Росію, побудувавши централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива.
Перша черга сховища повинна вмістити 2 500 ОТВС реакторів типу ВВЕР-1000 і 1080 - реакторів ВВЕР-440. Енергоатом експлуатує 4 українські АЕС і провадить близько 50% від загального обсягу виробництва електроенергії в Україні.
Компанія Holtec International (США) 12 липня 2006 року приступилася до оцінки існуючої недобудованої установки сухого сховища відпрацьованого ядерного палива-2 (ССВЯП-2) для спеціалізованого підприємства "Чорнобильська атомна електростанція".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас