Квартири не подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартири не подорожчають

Нерухомість
762
Столичні забудовники можуть зітхнути з полегшенням. Місцева влада не зважилася ввести норму про збільшення відрахувань на користь міста до 15%. Депутати підвищили їхній розмір тільки для тих компаній, які будуватимуть в центрі Києва, для працюючих на окраїні він залишився без змін.
Квартири, що передаються будівельниками, призначені для забезпечення житлом громадян, що перебувають на квартобліку, та відселення киян з непридатних для проживання будинків. Рішення Київради говорить: якщо будівельна компанія цього року отримає земельну ділянку в центрі міста, вона повинна буде передати КМДА 20% площі зведеного житла. Перелік вулиць, які віднесені до центральної частини, визначений у генеральному плані розвитку Києва.
Для тих, хто будує в інших районах, розмір виплат лишився на колишньому рівні - 7%. Квартири на користь міста будуть передаватися поза залежністю від джерел фінансування. Передаватися вони будуть Головному управлінню житлового забезпечення столиці, що займеться їхньою реалізацією.
Нововведення не торкнуться компаній, що встигли отримати земельні ділянки до 2007 р. Раніше будівельники повинні були віддавати столиці безкоштовно 12% житлових площ, зведених у центрі міста, і 7% - поза ним.
Таким чином, мер відмовився від ідеї, яку лобіював більше півроку, про підвищення для абсолютно всіх забудовників поза залежністю від району, де зводяться будинки, відрахувань до 20% (пізніше - 15%).
Практично всі опитані експерти сходяться в думці, що на відмову Леоніда Черновецького від початкового наміру вплинули провідні будівельні компанії столиці, які споруджують житло переважно поза центром.
"Але в цілому це правильне рішення, економічно обґрунтоване, адже земля в центральній частині міста коштує значно дорожче, ніж на окраїнах, та й рівень кінцевої ціни в Києві між квартирами в центрі та на окраїні сьогодні відрізняється в рази, у той час як собівартість будівництва - не настільки істотно", - відзначив генеральний директор компанії Global Solutions Сергій Тумасов.
Остаточне рішення міської влади про збереження диференціації при сплаті відрахувань КМДА для компаній, що забудовують різні райони, схвалюють в абсолютній більшості інших фірм. Збільшення відрахувань із боку тих, хто зводить житло в центрі, на думку Сергія Тумасова, прямо ніяк не позначиться на його вартості. "Ціна більше залежить від маркетингової політики забудовника й використовуваних ним технологій, ніж від розмірів податків. До того ж при вартості в 5 тис. дол. за кв. м підвищення її на 8% у кожному разі минеться непомітно для покупців, адже подібне житло купується не на останні гроші", - відзначив Тумасов.
Таким чином, прогнозоване раніше забудівниками підвищення ціни на ринку квартир економа-класу на 7-10% (через проекти іх введення для всіх забудовників 15%-ної ставки відрахувань КМДА) скасовується.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас