До перевезення грошей допустять новачків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До перевезення грошей допустять новачків

Казна та Політика
548
Нацбанк дозволило "Укрпошті" і небанківським фінустановам займатися інкасацією підприємств. Фінансисти впевнені, що це спровокує зниження цін на прийом наявного виторгу торговців і спричинить в 2007 р. створення відразу кількох десятків спеціалізованих компаній.
Відповідно до постанови НБУ "Про внесення змін у положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" право на інкасацію зможуть отримати фінустанови та підприємства поштового зв'язку, які мають ліцензію Держфінпослуг на здійснення переказу коштів. На сьогоднішній день на цьому ринку домінують банки.
"Комерційні банки зараз приймають і перераховують на рахунки порядку 90% готівки в країні, інше доводиться на частку Нацбанку. У чинність того що Держслужба охорони виконує замовлення комбанків, розглядати її як незалежного учасника ринку я б не став", - прояснив ситуацію керуючий Київською обласною філією АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Онистрат.
Прагнення центробанку розширити ринок інкасаторських послуг фахівці пов'язують із поступовим відходом НБУ від прийому й транспортування готівки по країні. Нагадаємо, що ще три роки тому керівництво Нацбанку (на той момент його головою був Сергій Тігіпко) заявило про поступовий відхід від інкасаторського бізнесу. Тепер, на думку фінансистів, повинне відбутися заміщення - нацбанковців зобов'язані змінити новачки, яких, як передбачається, зацікавить досить пристойна прибутковість перевезень готівки.
"У середньому вартість інкасаторських послуг для підприємств і організацій на сьогоднішній день складає порядку 1000 грн./місяць за точку при щоденній інкасації, або близько 0,35-0,4% суми. Крім прямих прибутків, побічно інкасація дозволяє банку заробляти на розрахунково-касовому обслуговуванні підприємства й часто кредитуванні, - відзначив Андрій Онистрат. - Правда, для виходу на цей ринок доведеться неабияк витратитися".
"Для запуску цього бізнесу, як говориться, з нуля необхідно вкласти неабиякі кошти не тільки в створення компанії з відповідною технічною базою й персоналом, потрібно сформувати серйозний автопарк броньованих авто, що досить затратно", - підкреслив голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
Передбачається, що новачки почнуть активно виходити на ринок інкасації лише в другому півріччі 2007 р., і спочатку на дозволи НБУ будуть претендувати фінустанови, які стануть виділятися з банківських структур в окремі компанії. У першу чергу, перетворення будуть відбуватися в банках із сильними інкасаціями.
"Виділення інкасації в окремий бізнес - правильний шлях. Я очікую, що в 2007 році кількість подібних структур у цілому по Україні може досягти декількох десятків", - вважає Онистрат.
За прогнозами, поява нових гравців спричинить зниження тарифів на інкасаторські послуги в середньому по країні на 15-20% уже до кінця 2007 р.
"На сьогоднішній день ціни на прийом, транспортування й зарахування готівки на рахунок дуже сильно відрізняються залежно від регіону країни. У деяких областях вони надмірно завищені тільки через те, що там цей бізнес представлений лише одним-двома операторами. Із загостренням конкуренції ринок вирівняється й ціни будуть переглянуті", - упевнений Владислав Кравець.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас