Holtec International побудує в Україні "атомні могильники" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Holtec International побудує в Україні "атомні могильники"

Енергетика
225
Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко у понеділок, 15 січня, зустрінеться із представниками компанії Holtec International (США). Планується обговорити стан і перспективи співробітництва в галузі енергетики.
При цьому, можна говорити про намір української влади відмовитися від будівництва єдиного сховища ядерного палива та організувати "атомні могильники" при кожній українській АЕС.
Раніше, 31 грудня 2004 року НАЕК Енергоатом визнала переможцем тендера на будівництво сховища ядерного палива компанію Holtec International. Ще один учасник конкурсу - консорціум Укратоменергобуд - оскаржив у суді результати тендеру. У зв'язку із цією суперечкою експерти припустили, що представники української влади "підігрують" Holtec International з метою будівництва "атомних могильників" при кожної української АЕС.
В літку монулого року Україна заявила, що має намір почати процедуру розриву контракту з компанією Framatomе з будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (ХОЯТ-2). А в ході візиту прем'єр-міністра України Віктора Януковича у США в грудні 2006 року компанія Holtec International у ході аудієнції зі членами української делегації зажадала гарантій виконання свого контракту з НАЕК Енергоатом (від грудня 2005 року) щодо будівництву сховища ядерних відходів в Україні.
Восени 2006 року начальник держдепартаменту - адміністрації зони відчуження Чорнобильської АЕС - Сергій Парашин заявив про можливу зміну підрядника з виконання проекту будівництва ХОЯТ-2 із французької компанії Frаmatom на американську Holtec International у рамках фінансованого Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) проекту . Причина - нібито Frаmatom не володіла технологіями, які реалізовувала в Україні.
Навесні минулого року Президент України Віктор Ющенко заявив, що питання будівництва сховища ядерних відходів на Україні не повинен політизуватися. Він нагадав, що 54% української електроенергії генеруються на чотирьох атомних станціях. При цьому сховищ ядерних відходів немає ні при одній з них.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас