Продаж житла обіцяє прибутки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаж житла обіцяє прибутки

Нерухомість
1417
В 2007 році в Україні оподатковування угод купівлі-продажу нерухомості та об'єктів рухомого майна проводитиметься за новими правилами. У зв'язку з цим ринок вторинного житла завмер.
Ріелтори та власники квартир чекають введення мораторію на закон, що, на їхню думку, містить багато неурегульованих моментів і накладає на покупців подвійний податок.
"Ріелтори готуються до більших і тривалих канікул. Ринок зупиниться як мінімум на 3 місяці. Доти, поки не введуть мораторій або ж скасують норми", - підтверджує юрисконсульт компанії "Укрінтекс" Світлана Бовсуновська.
Вона нагадала, що перша спроба впровадити такі правила була почата в 2004 році. Але тоді на окремі статті закону було накладено мораторій.
При розгляді законопроекту бюджету на 2007 рік планували затвердити ставки оподатковування на угоди з нерухомості, які діяли з 1 січня 2005 до 1 січня 2007 року. З огляду на стрімкі темпи зростання вартості житла за останні роки, Кабмін припускав істотно поповнити бюджет країни. Але Верховна Рада підтримала ставки оподатковування з операцій продажу нерухомості, передбачені в Законі України "Про внесення змін у Закон України "Про податок на прибутки фізичних осіб" від 19 січня 2006 року. Нові податки набутили чинності з 1 січня 2007 року.
Нововведення
Особливістю нових правил є те, що розмір ставки оподатковування будуть визначати безпосередньо в нотаріальній конторі. Людмила Лазарєва - заступник завідуючої першої державної нотаріальної контори міста Києва стверджує, що нотаріусів зробили податковими агентами.
"Фактично ми несемо матеріальну відповідальність за розрахунки ставок оподатковування на доход з операцій із продажу нерухомості та транспорту", - говорить Лазарєва. - Зараз у Міністерстві юстиції намагаються вирішити питання про зняття повноважень податкового агента з нотаріусів. Необхідно, щоб податковими агентами були самі громадяни".
Нагадаємо, що в статті 20 Закону України "Про внесення змін у Закон України "Про податок на прибутки фізичних осіб" передбачається, що податкові агенти при порушенні правил нарахування або сплати податку будуть нести фінансову відповідальність. У цілому ж нові правила не ускладнюють процедуру висновку угод. Контролювати кількість проданих об'єктів фізичною особою повинні також нотаріуси, які зобов'язані перевіряти інформацію в єдиному державному реєстрі операцій з нерухомістю.
"Час оформлення угоди і процедура не зміняться. Виникло зобов'язання надавати додаткову інформацію в податкову інспекцію. Податок потрібно буде заплатити до укладання угоди. На жаль, за новими правилами в нас не було оформлено жодного договору, видно, люди ще відпочивають", - повідомила Лазарєва.
Оподатковування угод
Ставки оподатковування прибутків фізичних осіб із угод з нерухомістю, що діють до 1 січня 2005 року, припускали сплату 1% від прибутку від продажу нерухомості, якщо площа не перевищувала 100 кв. м. Якщо площа нерухомості становила більше 100 кв. м або ви продали майно більше 1 рази в рік, податок, відповідно, становив 5% від прибутку.
Такі податки забезпечували інтереси громадян, які продавали квартири невеликих площ, не більше 1 раз на рік. Ставки оподатковування, які повинні були діяти з 1 січня 2005 по 1 січня 2007 року, відрізнялися складною системою визначення податків на прибутки й значно збільшували суми податкових відрахувань громадян. Тому в березні 2005 року ВР України внесла зміни в бюджет України, які призупинили дія статті 11 Закону України "Про податок на прибутки фізичних осіб". Фактично такі податки діяли тільки в I кварталі 2005 року.
Нові податки є найдемократичнішими. Власники 1-, 2-, 3-кімнатних квартир (загальною площею трохи більше 100 кв. м) не будуть сплачувати податок при продажі своєї квартири. Якщо ви продаєте квартиру площею 150 кв. м, що оцінили в 210 тис. дол., тоді 100 кв. м не обкладають податком, а сума, що підлягає оподатковуванню за перевищуючі 50 кв. м площі, становить 70 тис. дол. Відповідно, податок складе 700 дол.
Якщо ви будете продавати нерухомість більше 1 раза на рік, тоді ставка оподатковування складе 5% загальної вартості об'єкта (сума податку 3500 дол.), що в кілька разів менше, ніж по ставках оподатковування, які діяли до 1 січня 2007 року.
Однак, на думку приватного нотаріуса Київського обласного округу Олександра Соколова, закон містить ряд неурегульованих питань. Наприклад, незрозумілою залишається ситуація з загальною спільною власністю чоловіка і жінки.
Якщо вірити тому ж податковому урядовцю і це дійсно буде чітко відображено в роз'ясненні, чи не буде вважатися другим продажем, якщо перша нерухомість оформлена на ім'я чоловіка, а дружина є віртуальним співвласником, що дає згоду на продаж, а друга навпаки.
"У такий спосіб законодавець зведе нанівець договори, у яких і чоловік, і дружина будуть визначені разом як продавці", - стверджує він. Також, за його словами, якщо на одному чоловік кілька об'єктів нерухомості, то можливо обминути закон.
"Як один з варіантів - зробити перший продаж (не обкладається податком), інші - подарувати членам родини (втрата 1%, податку немає), а потім уже вони продадуть ваш другий об'єкт нерухомості як свій перший", - стверджує нотаріус.
Підґрунтя угоди з нерухомості
Але проблемним залишаються питання про необхідність внесення податку до укладання угоди. Якщо податок сплачено, а угода з якихось причин не відбулася або анульована, продавець не зможе найближчим часом повернути сплачені засоби.
Повернення грошей можливе тільки наприкінці року. При подачі річної декларації про доходи в податкову інспекцію вам спишуть ту суму грошей, що була сплачена за податок. Такий механізм повернення грошей передбачений законодавством. Таким чином, держава законно користується вашими грошима без виплати відсотків, затягуючи процес повернення грошей до платника податків. Варто переконатися у вірогідності укладання угоди, щоб уникнути непотрібної сплати податку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас