Президент програв битву за державні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент програв битву за державні банки

Казна та Політика
634
Парламентська коаліція та Кабінет Міністрів отримали "контрольний пакет" у наглядацьких радах державних банків. Тепер вони будуть мати 9 своїх представників у наглядацьких радах Ощадбанку та Укрексімбанку, у той час як президентові дозволили призначити п'ять представників у НР, а опозиції - одного. Такий розподіл квот у п'ятницю затвердила Верховна Рада.
Раніше "своїх" людей у наглядацькі ради держбанків призначали тільки Верховна Рада та президент (по сім осіб). Народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін говорить, що перевага в наглядацьких радах держбанків провладних сил, швидше за все, спричинить зміну керівництва Ощадбанку та Укрексімбанку.
Зараз посаду голови Ощадбанка обіймає колишній член "Нашої України" Олександр Морозов, а Укрексимбанку - колишній член "Нашої України" Віктор Капустін. Вони поки сформовану ситуацію не коментують.
Програвши парламентської коаліції боротьбу за контроль держбанків, президент намагається всіляко перешкодити провладним силам "накласти руку" на Національний банк.
Так, наприкінці минулого тижня (11 січня) Ющенко відхилив виправлення Верховної Ради до чинного Закону "Про Національний банк", які передбачають розширення повноважень Ради Нацбанку. Туди в той же день були призначені п'ять представників "антикризової" коаліції з семи за парламентською квотою (від Партії регіонів - Василь Горбаль, Сергій Клюєв, Борис Колєсніков та Ігор Прасолов, від Соціалістичної партії - Михайло Гончаров).
Щоб перешкодити провладним силам істотно підсилити свій контроль за діяльністю НБУ (раніше в його Раді взагалі не було депутатів від фракцій, що входять в "антикризову" коаліцію), Ющенко наполягає на жорсткості вимог до призначуваних членів Ради. Наприклад, президент пропонує, щоб ними могли бути тільки особи, що здали депутатські та інші представницькі мандати. Якщо таку пропозицію президента буде прийнято парламентом, то всі новопризначені члени Ради Нацбанку, якщо захочуть вступити в нову посаду, повинні будуть припинити свої депутатські повноваження. А на це вони навряд чи підуть.
Також невдоволення президента викликає виправлення до Закону "Про Національний банк", відповідно до якого Раді НБУ надається право визначати кількість заступників голови Нацбанку (зараз - чотири особи), а також затверджувати їх і знімати з посади (на сьогоднішній день Рада тільки узгоджує призначення та звільнення заступників голови НБУ відповідно до його пропозиції).
Ющенко також наполягає на тому, щоб парламент прописав тверді вимоги до утворення, а також досвіду роботи представників Ради НБУ. Це теж може перешкодити ряду новопризначених членів Ради Нацбанку зайняти в ньому крісла. Наприклад, депутат Колєсніков не має досвіду роботи в банківському секторі.
Коаліціонери запевняють, що пропозиція президента не знайде підтримки Верховної Ради.
"На практиці депутати, як правило, неохоче йдуть на те, що обмежує їхні права, - говорить Горбаль. - Я впевнений, що ця норма не знайде підтримки в залі".
Він відзначає, що в сформованій ситуації Верховна Рада просто відмовиться переборювати вето президента на зміни в Закон "Про Національний банк" - коаліції це в принципі вигідно, оскільки, відповідно до діючої редакції закону, членами Ради НБУ можуть бути й народні депутати.
Правда, деякі з новопризначених членів Ради Нацбанку не відповідають навіть нинішнім вимогам Закону "Про Національний банк". Однак парламентаріїв, схоже, це не тривожить. Вони не збираються змінювати склад Ради НБУ по своїй квоті для того, щоб привести його у відповідність із законом.
"Шостого числа всі нові члени Ради Нацбанку будуть присутні на засіданні, - відзначає Горбаль. - Рада своєю конструктивною роботою доведе, що вся дискусія із приводу непрофесіоналізму нових членів ні до чого".
Однак депутати від опозиції не розділяють оптимізму свого колеги. "Призначення членів Ради НБУ має судову перспективу, - упевнений народний депутат від фракції БЮТ Сергій Терьохін. - Принаймні два чоловіки не відповідають вимогам по кваліфікації. Я вважаю, що ця Рада - нелегітимна".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас