Рада дала Стельмаху Раду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада дала Стельмаху Раду

Казна та Політика
383
Парламент увів у Раду Нацбанку чотирьох "регионалів". З опозиції в Раді залишилися тільки Порошенко та Тимошенко.
Партія регіонів отримала можливість прямо впливати на курс гривні до долара. Верховна Рада змінила членів ради Національного банку України за своєю квотою. Більшість "парламентських" місць у головному спостерігальному органі українського центробанку (чотири з семи) отримали депутати від фракції Партії регіонів. Саме рада Нацбанку визначає такі важливі питання, як курс гривні до долара, прогнозний розмір інфляції. Крім цього, у компетенцію ради входить прийняття річного бюджету НБУ й призначення заступників голови Нацбанку.
Зберегти за собою крісло в раді НБУ вдалося голові парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Петру Порошенку. Депутати повторно призначили його на цю посаду. За призначення нових членів ради Нацбанку проголосували тільки представники "антикризової" коаліції. До них примкнули кілька депутатів від "Нашої України", у тому числі Петро Порошенко.
У відповідь представники пропрезидентських сил у парламенті заявили, що Віктор Ющенко підсилюватиме свій контроль над НБУ за рахунок нових, впливовіших людей у раді Нацбанку. Поки відомий тільки один з них. Це народний депутат, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін. "Можу сказати, що щодо моєї кандидатури є рішення профільного парламентського комітету, що рекомендує Ющенко включити мене в раду Нацбанку за його квотою", - розповів він.
Занепокоєння Аржевітіна викликане тим, що тепер у раді НБУ - колишні керівники, з якими важко буде домовитися. Новими членами ради НБУ стали Василь Горбаль (власник Укргазбанку), Сергій Клюєв (співвласник корпорації "Укрпідшипник"), Борис Колєсніков (колишній голова Донецької обласної ради) і Ігор Прасолов (колишній генеральний директор компанії СКМ ). Крім "регіоналів" у раду Нацбанку призначений також нардеп від фракції Соціалістичної партії Михайло Гончаров (екс-голова Східно-європейського банку).
Аржевітін, як і переважна більшість колег по фракції, залишився незадоволений учорашнім рішенням Ради. Нардеп уважає, що із призначеннями в раду НБУ необхідно було почекати.
"Справа в тому, що президент ще не підписав прийняті наприкінці минулого роки виправлення до Закону "Про Національний банк України", серед яких повинні бути прописані нові вимоги до членів його ради", - пояснює Аржевітін. Він упевнений, що президент ветирує цей документ, оскільки "у ньому були дуже сильно занижені вимоги й відповідальність членів ради".
Споконвічно в секретаріаті пропонували взагалі заборонити народним обранцям входити до складу ради НБУ. Однак після проходження цього документа у Верховній Раді таку норму скасували. "Це було зроблено навмисне для того, щоб ті, хто не відповідає вимогам ще чинного закону змогли обійняти посади в раді НБУ, - вважає Аржевітін. - Сьогодні деякі новоспечені члени ради не відповідають вимогам чинного закону. Складно представити як ці люди зможуть виконувати свої повноваження, якщо президент накладе вето".
Методи більшовиків
Ще більше незадоволені прийнятою постановою депутати фракції БЮТ. Лідер БЮТ - Юлія Тимошенко залишилася в складі ради НБУ, але ненадовго. Справа в тому, що строк повноважень Тимошенко на цій посаді закінчується вже в травні цього року, після чого очолювана нею фракція може залишитися без свого представника в центральному банку країни. Учорашнє призначення переважно депутатів від коаліції викликало в "бютівців" серйозне обурення.
"Недавно вони призначили своїх представників у ради Ощадбанку та Укрексімбанку, тепер беруть під контроль Національний банк, - бідкає нардеп Олег Ляшко. - Все це відбувається за принципом комуністів: спочатку завдання захопити банки, потім пошту, телеграф, а потім і всю владу в країні".
Для чого потрібний Порошенко
Сергій Клюєв категорично заперечує звинувачення в монополізації центрального банку. "В опозиції залишаються свої люди в раді НБУ", - говорить він. Клюєв запевняє, що кандидатура Порошенко була внесена аж ніяк не для того, щоб заручатися підтримкою "Нашої України".
"Для того, щоб прийняти постанову нам не потрібні були їхні голоси. Цілком достатньо виявилося й голосів депутатів від коаліції", - пояснює нардеп. За словами Клюєва, призначення Порошенко на посаду члена ради НБУ цілком логічне, оскільки він очолює профільний комітет у парламенті.
Перші кроки
Уведені в раду НБУ представники антикризової коаліції поки не говорять про свої перші кроки на нових посадах. Ще до свого призначення Василь Горбаль не виключав можливості зміни керівництва Нацбанку.
"Можливо, це питання виникне в майбутньому, з огляду на різницю підходів у голови НБУ й нинішнього складу Кабінету Міністрів", - заявляв він. Однак його колега по фракції Клюєв зараз запевняє, що політика НБУ залишиться "зваженою та економічно обґрунтованою".
"Ніяких різких рухів ні щодо кадрових змін, ні курсу гривні робитися не буде, - пообіцяв нардеп. - Спочатку ми зберемося, а там вирішимо".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас