Рада знову дозволила приватизувати "Укртелеком" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада знову дозволила приватизувати "Укртелеком"

Казна та Політика
225
Рада дозволила приватизацію "Укртелекому", скасувавши закон "Про особливості приватизації ВАТ "Укртелеком", а також виключила зі списку об'єктів, заборонених до приватизації, Одеський припортовий завод.
За прийняття законопроекту номер 2550 "Про внесення змін у деякі закони України" (стара назва "Про перелік об'єктів права державної власності, які підлягають приватизації в 2007 році") з пропозиціями президента проголосувало 294 депутата при необхідних 226.
Рада погодилася з усіма пропозиціями президента до закону "Про перелік об'єктів права державної власності, які підлягають приватизації в 2007 році", які він направив у Раду 28 грудня 2006 року, ветувавши цей закон.
Таким чином, Рада скасувала статті 2, 3 й 4 законопроекти, у яких затверджувався приватизаційний список на 2007 рік (стаття 3), а також положення, що припускає продаж цих акцій державними органами приватизації з використанням відкритості пропозиції ціни за принципом аукціону, і про те, що покупець акцій держпідприємства, у статутному фонді якого частка держави перевищує 25% і державі належить земельну ділянку цього підприємства, вступає в одноособове володіння цією землею (стаття 4).
У пропозиціях до цього закону Ющенко мотивував свою відмову підписати його тим, що до конституційних повноважень парламенту не стосується затвердження списку приватизації.
Ющенко вважає, що затвердженням такого списку парламент унеможливив приватизацію в 2007 підприємств, які в нього не включені, зокрема об'єктів малої приватизації, об'єктів соціально-побутового призначення й незавершеного будівництва.
У такій ситуації для проведення їхньої приватизації будуть потрібні окремі закони, які будуть вносити зміни й доповнення в цей закон. Ющенко вважає, що при відсутності правого регулювання процедури, прописаної в статті 4, приватизація ускладниться, що призведе до падіння рівня надходжень від приватизації в дохідну частину держбюджету, крім того, дана норма відкриває можливості перед власником пакета більше 25% акцій натискати на інших акціонерів з метою прийняття вигідних йому рішень.
Нагадаємо, що 28 грудня президент Віктор Ющенко застосував право вето до закону, прийнятому 6 грудня, яким Верховна Рада затвердили список підприємств, що підлягають приватизації в 2007 році.
6 грудня Рада в законі про приватизаційний список на 2007 рік дозволила приватизацію "Укртелекому" та ОПЗ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас