Chevron допоможе Газпрому добувати нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Chevron допоможе Газпрому добувати нафту

Енергетика
96
Російський нафтогазовий гігант Газпром та американська нафтова компанія Chevron Texaco (одна з найбільших нафтокомпаній у світі) заснували спільне підприємство з розвідки та видобутку вуглеводородної сировини.
ТОВ Північна тайга Нафтогаз зареєстрована в Ямало-Ненецькому окрузі в м.Ноябрьске, де працює основна видобувна "дочка" Газпрому нафти – Сібнафта -Ноябрьскнафтогаз.
Російська компанія буде володіти 30% у спільному підприємстві, говориться в офіційній заяві Газпром нафта, і планує збільшити свою частку до 50%.
Нове СП може стати позитивним сигналом для іноземних інвесторів, стурбованих витисненням західних компаній з великих енергетичних проектів у Росії.
Газпром нафта поки не уточнює, на яких саме родовищах буде проводитися співробітництво з американцями. У московському представництві Chevron поки не коментують цю новину.
Ще у вересні повідомлялося, що Газпром і Chevron Texaco у ході візиту делегації Газпрому в США підписали меморандум про взаєморозуміння. Тепер оглядачі відзначають, що Північна тайга Нафтогаз може стати першим проектом Chevron у сфері розвідки та видобутку в Росії.
Chevron претендував на участь у консорціумі з розробки розташованого на шельфі Баренцева моря найбільшого у світі Штокмановського родовища природного газу, що Газпром вирішив розробляти без залучення іноземців.
Правда, наприкінці минулого року з'явилися ознаки того, що родовище може знову стати доступним для іноземних компаній, коли про те, що "ця тема не закрита остаточно", заявив російський президент Володимир Путін.
Експерти сходяться на думці, що Газпром при всій його могутності не зможе власними силами освоїти гігантське родовище.
В 2006 році західні інвестори були шоковані тим, що, після тривалого тиску з боку російської держави на іноземні компанії до Газпрому перейшов контроль над проектом Сахалін-2.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас