ЄК проведе сьогодні термінову нараду щодо питання нафтопостачання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК проведе сьогодні термінову нараду щодо питання нафтопостачання

Енергетика
108
У відповідь на припинення поставок російської нафти нафтопроводом "Дружба" Європейська комісія 11 січня скликає екстрене засідання європейської групи з питань поставок нафти.
Як повідомили у представництві Єврокомісії в Україні, на засіданні група проаналізує наслідки недавнього припинення поставок російської нафти через територію Білорусії.
"Я вважаю неприйнятним той факт, що постачальники нафти або транзитні держави не інформують своїх партнерів про рішення, здатні вплинути на поставки", - заявив перед засіданням Єврокомісар з енергетичних питаннях Андріс Піебалгс. "Ми закликаємо обидві сторони якнайшвидше знайти взаємовигідне рішення у ситуації, що склалася, і негайно відновити поставки нафти в ЄС", - відзначив комісар.
Група з питань поставок нафти, яку скликала Єврокомісія, проаналізує наявні запаси нафти в європейських сховищах і скоординує їх ефективне використання протягом найближчого періоду. За попередніми оцінками, наявних ресурсів вистачить на 120 днів.
У такій ситуації можна гарантувати безперебійне постачання нафтопродуктами ринків Євросоюзу. У той же час, відзначили у представництві, необхідність негайного використання нафти зі сховищ означає додаткові витрати для бюджету ЄС. Припинення поставок нафти негативно відіб'ється на репутації обох енергетичних партнерів Союзу, відзначається в офіційному прес-релізі Єврокомісії.
Нагадаємо, Росія із січня в 2007 р. ввела мито на поставки нафти у розмірі 180,7 дол/т. У відповідь Білорусія з 1 січня в 2007 р. ввела мито у розмірі 45 дол/т на транспортування російської нафти через територію країни.
До 1 січня поставки нафти з Росії у Білорусію були звільнені від експортних зборів. Однак Москва відмовилася платити мито. Пізніше російська компанія "Транснафта" заявила, що Мінськ почав несанкціонований відбір нафти із трубопроводу "Дружба". У результаті, 8 січня "Транснафта" зупинила прокачування на цьому напрямку, що викликало перебої з постачанням паливом країни Європи. 10 січня Президенти Білорусії та Росії Олександр Лукашенко і Володимир Путін обговорили телефоном питання постачання нафтою країн Європи.
Глави держав доручили прем'єр-міністрам Білорусії та Росії протягом двох днів надати конкретні пропозиції для вирішення всіх проблемних питань і внести їх на розгляд глав держав до 12 січня. У той же час, "Транснафта" зажадала від підприємства "Гомельтранснафта Дружба" відшкодувати збиток від "змушеного зберігання нафти у нафтосховищах і невиконання зобов'язань перед постачальниками". Сума претензій оцінюється у 313 тис. долл.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас