Уряд зриває джекпот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд зриває джекпот

Казна та Політика
631
Кабінет Міністрів створить Раду з лотерейної діяльності. Нова структура дістане у своє розпорядження 10-15% прибутку операторів лотерейного ринку.Міністерство фінансів розробило законопроект, що посилює контроль за проведенням лотерей в Україні. Законопроектом "Про державні лотереї й інші азартні ігри" передбачено процедуру ліцензування господарської діяльності по організації та проведенню лотерей і азартних ігор. Мінфін пропонує ввести реєстрацію проведення лотереї, контроль за цією діяльністю.
Крім того, законопроектом визначається розмір цільових відрахувань у бюджет у розмірі 10-15% прибутків від проведення лотереї. Ці кошти зараховуються в спецфонд держбюджету й використовуються за розсудом новоствореного органу - Ради з лотерейної діяльності при Кабінеті Міністрів.
На сьогоднішній день оператори ринку лотереї керуються затвердженим у 2002 році спільним наказом Мінфіну та Держкомпідприемництва "Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності по випуску та проведенню лотерей".
"Відсутність нормативного регулювання в проведенні азартних ігор дає можливість суб'єктам господарювання здійснювати шахрайські дії", - пояснює заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко.
По її даним, держоргани не мають змоги здійснювати контроль за проведенням азартних ігор. Вона припустила, що в результаті прийняття законопроекту, "у сфері цього бізнесу буде наведено порядок і буде знятий мораторій на видачу ліцензій на випуск і проведення лотерей, що діє зараз в Україні".
Після узгодження законопроекту й схвалення Мін'юсту Міністерство фінансів подасть документ на розгляд уряду. У Мінфіні прогнозують, що це відбудеться в першому кварталі поточного року.
На сьогоднішній день в Україні видано 5 ліцензій на право організації лотерей. Найбільше широко представлено продукти оператора державних лотерей "М. С. Л. ", що вважається спадкоємцем діяв у СРСР "Спортлото" та "Молодьспортлото". Компанія проводить розиграші лотерей "Лото-Забава", "Хто там", "Мегалот". Одним із провідних операторів ринку також є компанія "Українська національна лотерея". Вона займається лотереями "КЕНО", "Супер Лото", "Лото Трійка".
За словами начальника киевско-го обласного представництва "М.С.Л." Костянтина Льотки, прийняття додаткового нормативного акту може бути обумовлено збільшенням кількості операторів на ринку.
"Якщо раніше ми були єдиним оператором на території України, те зараз видано п'ять ліцензій, навіть банки отримали такі дозволи на проведення лотерей", - пояснює він. Експерт також відзначає, що в усім світі, як правило, питаннями проведення лотерей займається держава.
Як відзначили в "М.С.Л.", відповідно до українського законодавства про лотереї, не менше 50% (але не більше 80%) отриманих коштів спрямовується на виграшний фонд лотерей. Проте, як витрачається прибуток, що залишився в розпорядженні компанії, не уточнили.
"Нас контролює Мінфін і держказначейство", - уточнив Льоткин.
У той же час голова парламентського комітету з питань родини, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко стверджує, що стан справ у сфері контролю держави за діяльністю лотерей незадовільний.
"До підтримки спорту й молоді нинішня діяльність цієї структури (колишня "Молодьспортлото") не має ніякого відношення", - заявив Томенко. За його словами, через діяльність нелегальних операторів скарбниця недоодержує близько 90 млн грн у рік. За оцінками експертів, обсяг усього вітчизняного ринку лотерей становить близько 400 млн грн.
Експерти також відзначають, що статус "державна лотерея" не означає, що оператори, що проводять її, перебувають у державній власності. Так, вітчизняні компанії "М.С.Л" й "Телефортуна" - товариства з обмеженою відповідальністю, "Українська національна лотерея" - підприємство з 100-процентними іноземними інвестиціями, "Патріот" - закрите акціонерне товариство.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас