У Києві закінчилися квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві закінчилися квартири

Нерухомість
2021
Ринок нерухомості в Україні заморожено. Нові правила сплати податку прибутку фізичних осіб при продажі квартир, а також 20%-не передноворічне підвищення цін на цемент паралізували торгівлю квартирами.
У банку "Аркада", що обслуговує будівельну компанію "Київміськбуд", маленька пропозиція житла (станом на вчора всього дві нові квартири в Києві) пояснюють саме цими проблемами. Найбільша будівельна компанія столиці "Київміськбуд" учора виставляла на продаж усього дві квартири.
У той же час джерело в самому "Київміськбуді" на умовах анонімності зізналось, що "столичні будівельники спеціально вичікують момент, щоб ще більше підігріти ринок". "Швидше за все, пропозиція відновиться навесні", - припускає інсайдер.
Кількість угод на вторинному ринку після Нового року також стрімко зменшилась.
"Зараз договори купівлі-продажу практично не укладаються, і така ситуація протриває не менше місяця", - стверджує виконуючий директор столичного агентства нерухомості "Планета Оболонь" Олексій Котенко.
Він вважає, що причина зупинки ринку в тому, що зараз відсутній механізм оцінки нерухомого майна, за допомогою якого визначається відсоток відрахувань податку з прибутків фізичних осіб.
"Ми сподіваємося, що цей закон буде скасовано, або принаймні змінено", - зізнався один з ріелторів столичного агентства нерухомості "Благовіст". З ріелторами згоден і приватний нотаріус Олександр Соколов. Відповідно до нового законодавства, нотаріуси самі повинні розраховувати розмір податку.
Сума відрахувань податку з прибутків фізичних осіб по операціям з нерухомістю стає відома тільки під час оформлення договору купівлі-продажу прямо в нотаріальній конторі. За новим законом, нотаріуси зобов'язані зробити це, перш ніж завірити документи, які зобов'язані платити громадяни, продаючи квартиру. Однак механізм оцінки нерухомості, за словами нотаріусів, їм не відомий.
Учасники ринку стверджують, що зниження цін така ситуація не викличе. У той же час незалежні експерти не виключають, що нинішній стан ринку може спровокувати колапс ринку, що може спричинити неконтрольоване падіння цін.
Як повідомлялося, з 1 січня, якщо площа продаваної квартири перевищує 100 кв. м, за зайві квадрати продавцеві доведеться віддати 1% їхньої оцінної вартості.
До того ж якщо власник продає понад одну квартиру за рік, те незалежно від їхньої площі продавцеві доведеться сплатити державі 5% вартості. За такою самою ставкою будуть рахувати податок на продаж гаражів та інших нежилих приміщень.
У зв'язку з упровадженням закону містити договори продажу нерухомості по реальній вартості стало невигідним. Але, відповідно до законодавства, всі угоди на ринку нерухомості повинні проводитися тільки при наявності документа про сплату податку на прибутки фізичних осіб.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас