Бойко: Україна від конфлікту Білорусії та РФ втратила 50% експорту нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україна від конфлікту Білорусії та РФ втратила 50% експорту нафти

Енергетика
304
Україна від конфлікту між Білорусією та Росією, що привів до зупинки нафтопроводу "Дружба" втратила майже 50% експорту нафти. Про це заявив сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Бойко.
"Україна дійсно має збитки на сьогодні, і вже втратила майже 50% свого експорту, з огляду на прокачування нафти нафтопроводом "Дружба". Згідно з підписаними контрактами, ми мали 9 млн т прокачування на рік", - сказав він.
Міністр також підкреслив, що від нафтового конфлікту Росії та Білорусії збитки України можуть скласти приблизно 120 млн. доларів на рік. При цьому Бойко висловив надію, що нафтовий конфлікт буде вирішений найближчим часом.
Нагадаємо, що в ніч із 7 на 8 січня були припинені поставки російської нафти нафтопроводом "Дружба" у Польщу, ФРН, Угорщину, Словаччину та Україну через Білорусію.
МЗС Білорусії заявив, що в зупинці поставок нафти винувата Росія. Відповідно до заяви білоруського зовнішньополітичного відомства, був знижений тиск на вході в білоруську ділянку нафтопроводу і білоруська сторона не має до цьому ніякого відношення. У свою чергу, Росія визнала, що припинила прокачування нафти трубопроводом "Дружба" у відповідь на дії білоруської сторони.
Як повідомлялося, поставки нафти з Росії в Білорусію були звільнені від експортних зборів. Москва з 1 січня 2007р. ввела мито у розмірі 180,7 дол./т нафти. 3 січня ц.р. стало відомо, що Білорусія також з 1 січня 2007р. ввела мито в розмірі 45 дол./т на транспортування російської нафти через територію країни.
Варто вказати, що єдина система магістральних нафтопроводів "Дружба" - це найбільший у світі нафтопровід, побудований у радянські роки для транспортування нафти із Сибіру в країни Східної Західної Європи. Загальна довжина - близько 5200 км. Нафтопровід проходить від Пальмет”євська через Самару, Брянськ до Мозиря, потім розгалужується на 2 ділянки: північний (через територію Бєларусі, Польщі та Німеччини) і південний (через територію України, Чехії, Словаччині та Угорщині). Російський відрізок трубопроводу експлуатується компанією "Транснафта"; словацький - компанією Transpetrol, український - ВАТ "Укртранснафта".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас