Євро відзначає "сумний" ювілей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро відзначає "сумний" ювілей

Валюта
841
Через п'ять років після того, як на зміну національним валютам прийшов євро, більше половини європейців вважають, що найбільша валютна революція принесла економікам їхніх країн більше шкоди, ніж користі, негативно позначившись на ринку праці та вартості життя.
Відповідно до результатів останніх опитувань суспільної думки, обнародуваним Єврокомісією, у Франції, Італії та Німеччині - країнах, де активніше всього ратували за введення євро, не дуже задоволені єдиною європейською валютою. Найбільший рівень незадоволеності відзначений в Італії, слідом ідуть Греція та Нідерланди. У Франції 52% опитаних заявили, що введення євро не можна назвати "гарною подією". А найкраще до євро ставляться ірландці,
Головна претензія - зростання цін: 81% респондентів уважає це головним мінусом введення єдиної валюти. За офіційним даними французького уряду, рівень інфляції не виріс у порівнянні з інфляцією, що була зафіксована до введення євро, і з 1999 року становить 1,6-2,1% у рік. Але журналістські розслідування показують, що дані статистики не відрізняються точністю, коли справа стосується предметів першої необхідності.
Так, у порівняльному дослідженні, проведеному газетою Le Parisien, показано, що ціна 30 продуктів першої необхідності за останні п'ять років зросла на 80%. В 2002 році батон коштував 65 центів, в 2006-м - 80 центів. У наявності ріст на 23%. Чашка кава в кафі коштує на 120% дорожче, кілограм картоплі подорожчав на 93%, а зубна паста - на 84%. Прем'єр-міністр Франції Домінік де Вільпен відреагував на публікацію обіцянкою ввести нові, більш репрезентативні цінові показники в сфері комунальних послуг, оренди житла й телефонного зв'язку.
Більша частина французів та іспанців хотіли б повернутися до подвійної системи цін, коли на ціннику товару значиться ціна і в європейській, і в національній валюті. Людям усе ще важко звикнути до дійсної вартості товарів, і в результаті вони, згідно даним дослідження, більше стримані у витратах.
У той же час у Європейській комісії наполягають, що існує "якесь мінливе розуміння" інфляції. За словами представника Єврокомісії Хоакіна Альмуніа, "темпи зростання інфляції в деяких країнах ще ніколи не були настільки низькими".
Інші переваги євро містять у собі більший захист проти коливання курсу валюти, зниження вартості імпортованих товарів, зростання обміну та інвестицій у єврозоні, що зменшує залежність від торгівлі з країнами, які не є членами ЄС, і життєві вигоди від використання однієї й тієї ж валюти по всьому Євросоюзові.
Недавнє дослідження, проведене газетою Financial Times, показало, що в переддень Нового року євро обійшли долари США по поширеності в міжнародному обігу. Газета називає цю тенденцію "разючою", з огляду на, що євро з'явилися в обігу всього п'ять років тому. Зараз ця валюта стала улюбленими коштами нагромадження як для індивідуальних осіб, так і для держав, які частіше переводять у євро свої валютні резерви.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас