Росія готує для Білорусії жорсткі санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готує для Білорусії жорсткі санкції

Енергетика
143
Росія готова вже у лютому обкласти імпортним митом білоруські товари, вартість яких перевищує половину білоруського експорту в Росію.
За деякою інформацією, у найближчі дні буде підготовлено пакет економічних заходів, включаючи введення мит для білоруських товарів, увезених зараз за нульовою ставкою. Обмеження вже торкнулися білоруського цукру, на ввезення якого в Росію за розпорядженням уряду 29 грудня встановлене мито.
Уже з лютого до цукру можуть додатися м'ясо і субпродукти (у Росію йде 99,9% експорту), молоко та молокопродукти (понад 90%), телевізори (близько 90%), меблі (понад 80%). За інформацією видання, митами буде обкладена продукція, складова понад половину білоруського експорту в Росію (6 млрд. дол. у грошовому вираженні).
Не витрачати час на антидемпінгові розслідування та інші формальності дозволяє підписаний президентом Володимиром Путіним за день до нового року закон “Про спеціальні економічні заходи”. Цей закон дозволяє главі держави вводити санкції, якщо необхідно “невідкладну реакцію на міжнародно-протиправні дії або недружні дії іноземної держави або його органів і посадових осіб”.
За цим законом президент може тимчасово заморожувати економічні програми і військово-технічне співробітництво, звертати зовнішньоекономічні і фінансові операції, змінювати мита. Міністр економрозвику Росії Герман Греф напередодні заявив, що умовою початку переговорів з Білорусією є скасування мита (45 дол. за 1 т) на транзит російської нафти і безперешкодне прокачування її в Європу. Однак його зустріч із віце-прем'єром Білорусії Андрієм Кобяковим не дала результату.
Президент Володимир Путін учора так відреагував на введення Мінськом з 1 січня мит на транзит у Європу російської нафти: “Доручаю уряду виробити комплекс заходів, спрямованих на захист російської економіки. Це стосується всіх аспектів взаємин <...> з Білорусією”.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас