Мін'юст рекомендує за новими тарифами не платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст рекомендує за новими тарифами не платити

Казна та Політика
589
15 січня кияни отримають квитанції з новими тарифами за комунальні послуги. Їхня вартість все-таки збільшиться в тричі. Ціни на газ залишаться незмінними.
"Ми вже нарахували плату за комунальні послуги відповідно до нових тарифів, плата за газ для населення залишається незмінною, однак квартплата, а також водопостачання та інші послуги виросли в тричі", - розповіли в бухгалтерії ЖЕКу №512 столиці.
Цю інформацію підтверджують й у Головному інформаційно-обчислювальному центрі (ГІОЦ), що друкує квитанції для населення. "Ми отримали дані по нарахуваннях з ЖЕКів і вже надрукували квитанції по компослугам відповідно до нових тарифів", - сказав заступник директора ГІОЦ Валерій Кононець.
Мін'юст продовжить тяжбу
У той же час у Міністерстві юстиції запевняють - кияни можуть не платити за новими тарифами. "Наша позиція з цього питання не змінилася. Оскільки рішення мера Черновецького не було зареєстровано в Мін'юсті, воно є незаконним, і жителі столиці можуть не платити за комунальні послуги за новими тарифами", - запевняє голова прес-служби Мін'юсту Лія Ільченко.
За її словами, відповідно до Конституції, будь-яке незаконне рішення органів влади не є обов'язковим для виконання. Більш того, виконання незаконних розпоряджень може викликати відповідальність, у тому числі й кримінальну.
Нагадаємо, що 15 грудня прокуратура міста Києва направила в Київську міську адміністрацію подання про усунення порушень вимог законодавства в сфері встановлення тарифів ЖКГ. За словами прес-секретаря прокурора міста Києва Мирослави Мушки, це подання повинно бути задоволено протягом місяця від дня одержання. "На сьогоднішній день ми не отримували з адміністрації ніяких документів з приводу подання", - сказала Мушка.
Черновецький добавить пільг
У самій Київській міській адміністрації підвищення тарифів уважають правильним і стурбовані "допомогою" малозабезпеченим верствам населення. Учора Леонід Черновецький підписав розпорядження, відповідно до якого крім субсидій малозабезпечені кияни будуть також отримувати компенсацію для оплати комунальних послуг.
"Така компенсація є щомісячною безготівковою допомогою для відшкодування додаткових витрат по оплаті послуг ЖКГ", - заявляє прес-служба Черновецького. Якщо громадянин має право на субсидію, виходячи з 20% плати за послуги ЖКГ, з 1 січня 2007 року він буде платити на 5% менше, а кияни, які мають право на субсидію в розмірі 15% прибутку - 10%.
У той же час ціни на газ для підприємств ЖКГ залишаться на рівні торішніх. Відповідно до розробленого Міністерством фінансів програмі, різниця між закупівельною ціною на імпортований газ і його реалізацію для підприємств ЖКГ буде компенсуватися з бюджету.
"У держбюджеті-2007 передбачено механізм і витрати в сумі 2 млрд 640 млн грн за окремою бюджетною програмою "Компенсація НАК "Нафтогаз України" різниці між закупівлею імпортного газу і його реалізацією. Тому для підприємств ЖКГ ціна на газ залишиться незмінною - 686 грн за 1000 кубометрів, нижчою від його закупівельної ціни на 245 грн", - повідомили в Мінфіні.
У НАК "Нафтогаз України" таке рішення сприйняли без ентузіазму. За словами керівника прес-центру компанії Юрія Корольчука, НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний в 2007 році погасити заборгованість перед бюджетом у розмірі 2,6 млрд грн, що утворилася в період з 1999 по 2003 рік. Ці кошти, надійшовши в бюджет, і будуть повернуті компанії як компенсація за продаваний у збиток газ для теплокомуненерго.
"Розрахунки з бюджетом НАК проводить чітко в строк, у той час як підприємства теплокомуненерго розраховуються з "Нафтогазом" несвоєчасно і не повністю. Цей касовий розрив буде закриватися за рахунок "Нафтогазу", - розповів Корольчук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас