Україна може збільшити транзит російської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може збільшити транзит російської нафти

Енергетика
232
Україна вивчає ситуацію у зв'язку з припиненням постачань російської нафти в Європу нафтопроводом "Дружба" через Білорусію. Тим часом, наша країна сподівається збільшити транзит російської нафти без прив'язки "до білоруської ситуації", повідомив радник голови правління "Укртранснафта" Олександр Дикусаров.
За його словами, зараз ведуться переговори щодо збільшення обсягів транзиту до 12 млн т у рік.
Відзначимо, що відповідно до підписаного 26 грудня 2006 р. додатковій угоді до договору від 16 листопада 2004 р. "Укртранснафта", "Транснефть" та "ТНК-ВР" домовилися про прокачування не менше 9 млн т нафти в рік по нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Мозир-Броды-МНТ "Південний" до 2010 року. Цей маршрут став альтернативою маршруту "Самотлор-Новоросійськ", по якому раніше йшли основні обсяги російської нафти. Новий маршрут "Самотлор-Мозир-Броды-МНТ "Південний" став вигіднішим економічно на 0,05 дол. за 1 т на 100 км.
Нагадаємо, що в ніч із 7 на 8 січня були припинені поставки російської нафти по нафтопроводу "Дружба" у Польщу, ФРН й Україну через Білорусію. Це підтвердив сьогодні польський оператор трубопроводів PERN.
Варшава вже заявила, що буде вимагати компенсації за зупинку в постачаннях російської нафти. Про це на прес-конференції повідомив заступник міністра економіки Польщі Петро Наімські. Він повідомив, що зараз ні Москва, ні Мінськ не надали предметних пояснень нафтової кризи.
У той же час, МЗС Білорусії заявив, що в зупинці постачань нафти винувата Росія. Відповідно до заяви білоруського зовнішньополітичного відомства, було знижено тиск на вході в білоруську ділянку нафтопроводу й білоруська сторона не має до цьому ніякого відношення. У свою чергу, Росія визнала, що припинила прокачування нафти по трубопроводу "Дружба" у відповідь на дії білоруської сторони. Відзначимо, що делегація Бєларусі вже вилетіла в Москву на переговори по нафтовій проблемі.
Як повідомлялося, постачання нафти з Росії в Білорусію були звільнені від експортних зборів. Москва з 1 січня 2007 р. увела мито в розмірі 180,7 дол./т нафти. 3 січня ц.р. стало відомо, що Білорусія також з 1 січня 2007р. запровадила мито в розмірі 45 дол./т на транспортування російської нафти по території країни.
Варто вказати, що єдина система магістральних нафтопроводів "Дружба" - це найбільший у світі нафтопровід, побудований у радянські роки для транспортування нафти із Сибіру в країни Східної й Західної Європи. Загальна довжина - близько 5200 км. Нафтопровід проходить від Альметьєвьска через Самару, Брянськ до Мозиря, потім розгалужується на 2 ділянки: північний (по території Білорусії, Польщі та Німеччини) і південний (по території України, Чехії, Словаччині й Угорщині). Російський відрізок трубопроводу експлуатується компанією "Транснефть"; словацький - компанією Transpetrol, український - ВАТ "Укртранснафта".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас