Україні загрожує земельна катастрофа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні загрожує земельна катастрофа

Аграрний ринок
1154
Вето Президента України Віктора Ющенко на закон про купівлю-продаж землі може обернутися для країни земельною катастрофою, вважає політолог Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.
"Особисто я прихильник подальшої капіталізації ринку землі, - сказав експерт. - Однак зараз, на жаль, дискусія йде про те, коли можна продавати землю. Питання повинно бути поставлене інакше. На даному етапі мають бути вивчені всі ступені захисту ринку землі. Необхідно також провести загальнонаціональний моніторинг земельного ринку, тому що земля в Україні - найважливіший геоекономічний ресурс", - підкреслив політолог, відзначивши, що більша частина угод з купівлі-продажу землі відбувається без контролю з боку держави.
"Вето Президента може обернутися для України земельною катастрофою", - Єрмолаєв упевнений, що антикризова коаліція прийняла правильне рішення.
"Але й зауваження Президента також справедливі, - визнав він. - Однак у даній ситуації мораторій лише погіршує ситуацію, і в підсумку вето Президента може обернутися для України земельною катастрофою".
При цьому політолог виявив упевненість у тому, що Верховна Рада України переборе вето Президента.
Сьогодні народний депутат від парламентської фракції Блоку Юлії Тимошенко Іван Кириленко заявив про те, що фракція БЮТ буде голосувати за подолання вето Президента.У свою чергу фракція Наша Україна підтримує вето Президента на Закон Про внесення змін у Земельний кодекс України.
Тим часом, голова Верховної Ради України Олександр Мороз уважає, що можливою метою ветування змін до Земельного кодексу було стимулювання народних депутатів до якнайшвидшого прийняття ряду законопроектів, які стосуються земельного законодавства, зокрема, розробки земельного кадастру. Мороз призвав фракції й комітети парламенту "приєднатися до подолання вето".
19 грудня 2006 року Верховна Рада прийняла закон, яким заборонили продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року.
За законом, до 1 січня 2008 року не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, за винятком викупу їх для суспільних потреб.
Крім того, до 1 січня 2008 року забороняється внесення права на земельну частку (пай) у статутні фонди господарчих товариств.
3 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко повернув у парламент зі своїми пропозиціями закон про продовження до 1 січня 2008 року мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас