Припинено поставки російської нафти у Польщу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Припинено поставки російської нафти у Польщу

Енергетика
109
У Польщу перестала надходити російська нафта нафтопроводом Дружба, що проходить через територію Білорусії, офіційно повідомило міністерство економіки Польщі.
Заступник міністра економіки Петро Наімський сказав, що фактично Польща "одержала ситуацію із закручуванням (нафтового) крана". За його словами, поки в країні є запаси нафти, які "дозволять підтримати виробництво (нафтопродуктів)".
"Немає безпосередньої загрози для енергетичної безпеки Польщі, тому що в країні є запаси нафти на 80 днів", - сказав заступник міністра в ефірі телеканала TVN24.
Прес-секретар підприємства PERN, який займається експлуатацією польської ділянки нафтопроводу Дружба, Томаш Закшєвський, повідомив, що ще в ніч на 8 січня було направлено листа білоруському операторові нафтопроводу у зв'язку із припиненням поставок нафти, однак дотепер польська сторона відповіді не одержала.
"Поки ми не знаємо, чому були припинені поставки (нафти), і коли вони будуть відновлені", - сказав Закшєвський.
Транзит нафти через територію Білорусії через нафтопровід Гомельтранснафта Дружба припинено за розпорядженням концерну Бєлнафтохім, повідомив представник компанії.
"Нафтопровід не здійснює прокачування нафти в напрямку Польщі, Німеччини та України за розпорядженням концерну Бєлнафтохім, - сказав представник Гомельтранснафта Дружба.
За словами заступника міністра економіки Польщі, припинення поставок пов'язане із суперечкою між Росією і Білорусією з приводу експортних мит з однієї сторони і транспортних платежів з іншої.
3 січня прем'єр-міністр Білорусії Сергій Сідорський заявив, що за транспортування нафти через Бєларусь через належний їй нафтопровід буде стягуватися мито в розмірі 45 доларів за тонну палива. 4 січня віце-президент компанії Транснафта Сергій Григор'єв заявив, що його компанія не одержала паперів з Мінська про введення такого мита.
Трубопровід Дружба довжиною близько 8900 кілометрів був введений в експлуатацію в 1964 році і є найбільшою системою трубопроводів у світі. Північна ділянка нафтопроводу проходить через територію Бєларусі, Польщі та Німеччини, а південний - Україну, Чехію, Словаччину та Угорщину.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас