Ющенко підписав закон про мінімальну зарплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко підписав закон про мінімальну зарплату

Казна та Політика
1917
Президент України Віктор Ющенко підписав закон, відповідно до якого мінімальна заробітна плата з 1 січня 2009 року встановлюється на рівні не нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб, прийнятий парламентом 14 грудня 2006 року, повідомила прес-служба глави держави.
Законом вносяться зміни до Кодексу законів про працю і закон про оплату праці, відповідно до яких розмір мінімальної зарплати визначається з урахуванням потреб працівників та їх родин, вартісної величини достатнього для забезпечення нормального функціонування організму працездатної людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування, мінімального набору непродовольчих товарів і мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості, а також загального рівня середньої зарплати, продуктивності роботи та рівня зайнятості.
Розмір мінімальної зарплати встановлюється Верховною Радою за поданням Кабінету міністрів не рідше одного разу на рік у законі про держбюджет з урахуванням пропозицій, розроблених шляхом переговорів представників професійних союзів, власників або уповноважених ними органів, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і висновку генеральної угоди. Розмір мінімальної зарплати переглядається залежно від зміни розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Розмір мінімальної зарплати не може бути зменшений у випадку зменшення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Крім того, глава держави підписав зміни у деякі законодавчі акти України з питань загальнообов'язкового державного соціального страхування, прийняті парламентом 12 грудня 2006 року і спрямовані на поліпшення роботи Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві.
Змінами вводиться адміністративна відповідальність фізичних осіб, що не мають статусу підприємців і тих, які використовують найману працю, за несвоєчасну подачу заяви про прийняття на облік у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворюваннях України, а також підприємців, що використають найману працю, і посадових осіб підприємств, установ, організацій за порушення строків та обсягів сплати страхових внесків, приховання (заниження) суми рівня зарплат, непредставлення за встановленою формою звітності про страхових внесках, несвоєчасне інформування Фонду соцстраху про нещасні випадки на виробництві і професійних захворюваннях, перешкоджання уповноваженим особам Фонду в здійсненні перевірок.
За зазначені правопорушення передбачені штрафи від восьми до двадцяти неоподатковуваних податками мінімумів доходів (від 136 до 340 грн).
Крім того, закон передбачає перенесення із шостої у другу чергу задоволення зобов'язань підприємства перед застрахованими у Фонді працівниками у випадку банкрутства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас