Німеччина вважає, що російсько-білоруський газовий конфлікт не торкнеться Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина вважає, що російсько-білоруський газовий конфлікт не торкнеться Європи

Енергетика
146
Уряд Німеччини вважає суперечку між Росією та Білорусією насамперед двосторонньою проблемою, що не торкнеться постачань російського газу в Європу.
"Йдеться про ціноутворення, про приведення існуючих цін (на російський газ) у відповідність із їхнім рівнем на світовому ринку. Я думаю, що цей процес, сам по собі, цілком доречний", - заявив журналістам заступник офіційного представника федерального уряду Томас Штег, коментуючи російсько-білоруський газовий конфлікт.
Однак, на його думку, необхідний перехідний період для приведення цін на газ до світового рівня.
"Це не можна здійснювати раптово, підриваючи господарство країни. У цьому сенсі, з одного боку, ми ставимося до процесу з розумінням, а з іншого боку – закликаємо діяти виважено", - сказав представник уряду.
Для Німеччини важливо, щоб Росія й у майбутньому виконувала свої зобов'язання з постачання, підкреслив він. І тут, на його думку, на даний момент все нормально.
"У нас немає ніяких підстав думати, що Росія не виконає або не захоче виконати своїх зобов'язань з постачання", - сказав Штег.
Представник міністерства економіки Німеччини Беатрікс Бродкорб уважає, що конфлікт між Газпромом і білоруською владою непорівнянний з російсько-українським конфліктом на початку 2006 року, оскільки тоді мова йшла про інші обсяги газу.
"Газопроводи, прокладені через територію України, у цілому мали пропускну здатність від 90 до 120 мільярдів кубометрів у рік. До того ж тоді мова йшла про декілька трубопроводів, підведених до різних точок у Німеччині, тому були зачеплені великі регіони", - нагадала Бродкорб, відзначивши, що через Білорусію в Німеччину надходить щорічно 20 мільярдів кубометрів газу.
Міністерство економіки підтвердило, що в Німеччини накопичені великі запаси газу.
"Наша країна має четверті за розміром накопичені запаси. Наші потужності значно перевищують ті 20 мільярдів кубометрів, які припадають на один трубопровід, експлуатований Вінгазом (спільне підприємство російського Газпрому й німецької компанії Вінтерсхалл)", - відзначив представник Мінекономіки Німеччини.
"У цьому контексті ми виходимо з того, що Німеччина, як і в минулі роки, навіть у випадку більш холодної погоди має надійне та у вищій мірі гарантоване енергозабезпечення, завдяки передбачливості різних німецьких компаній-операторів газових мереж", - заявила Бродкорб.
Голова Газпром експорту Олександр Медведєв завірив на цьому тижні, що Газпром виконає всі зобов'язання з постачання газу в Європу.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас