Українські експерти прогнозують процентні ставки на майбутній рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські експерти прогнозують процентні ставки на майбутній рік

Кредит&Депозит
2112
Напередодні Нового року газета "15 хвилин" (як і Кореспондент.net) довідалася думку експертів про те, якими будуть банківські ставки в 2007 році.
Внески
Фахівці розійшлися в поглядах з питання про майбутню прибутковість депозитів. Тетяна Ващилко, віце-президент з питань індивідуального бізнесу Діамантбанку, відзначила, що банки намагаються удешевшити свої ресурси. Тому, на її думку, ставки по депозитах знизяться протягом року на 0,5-1% в інвалюті й на 1-1,5% у гривні.
У той же час Дмитро Рєзников, начальник управління роздрібного банкінгу Укргазбанку, вважає, що високий рівень інфляції (більше 12% цього року) не дає підстави говорити про можливе зменшення ставок. Він думає, що відсоток по вкладах залишиться на рівні 2006 року. З колегою згодна Світлана Крамарова, директор казначейства Правекс-банку. Вона додала, що, в 2007 році, як і в минулі роки, очікуються сезонні коливання ставок: на початку року вони звичайно знижуються, навесні й восени - зростають.
На думку Рєзникова, протягом 2007 року коливання депозитних ставок можуть скласти: 1,5-2% по гривні, 1% по долару та 0,5% по євро.
"Діапазон ставок по депозитах очікується на рівні 14-16,5% у гривні, 10-12% у доларах, 8,5-10,5% у євро й 7-8% у франках", - такий прогноз висловив Павло Крапивін, саступник голови правління банку "Контракт".
Кредити
Відсотки по кредитах, на думку Крапивіна, можуть знизитися на 0,5-1%. Причиною тому стане зниження ставок на світових ринках і приплив в Україну іноземного капіталу. Середньорічні ставки, вважає Крапивін, по іпотечним кредитам складуть 16-20% у гривні, 12-14% у доларах й 11-13% у євро.
Андрій Оністрат, керуючий Київською обласною філією Укрсоцбанку, наводячи ті ж аргументи, думає, що протягом 2007 року ставки по кредитах в інвалюті в цілому можуть знизитися до 10% річних.
Але подешевшають не всі кредити. Споживчі позики на більшість груп товарів залишаться на рівні року, що минає. Причиною тому є як високий попит на такі кредити, так і високі ризики неповернень. Більше того, за прогнозами експертів Дельта банку, деякі учасники ринку, можливо, навіть посилять умови кредитування покупки мобільних телефонів та дрібної цифрової техніки.
Сюрприз від держави
Ставки залежать не тільки від ситуації на ринку, але й від законів. "Ряд законопроектів, прийнятих останнім часом, або готуються до затвердження, можуть змінити ситуацію із ціною банківських послуг", - сказав Юрій Кучерів, директор департаменту роздрібного бізнесу Старокиївського банку. Мова йде, насамперед, про проект постанови НБУ про обмеження валютного кредитування.
"Якщо це обмеження буде введене, те депозитні ставки в гривні виростуть на 5-6% річних, у доларах - знизяться. Те ж відбудеться й з вартістю кредитів", - вважає Андрій Онистрат.
За його словами, вартість кредитів і прибутковість депозитів у гривні буде залежати ще й від курсу обміну долара на гривню, установленого НБУ. Але в кожному разі, Нацбанк, не допустить, щоб ставки по гривневих кредитах перевищили 20% річних.
Ще про одну плановану зміну законодавства повідомила Світлана Крамарова, експерт Правекс-банку. Наступного року, можливо, вдвічі збільшаться відрахування з валютних депозитів громадян у Фонд гарантування внесків. "І щоб не втратити прибуток, банкам доведеться або підвищувати ставки по кредитах, або знижувати по депозитах", - вважає співбесідниця
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас