РФ відновила переговори щодо розподілу білоруських експортних мит на нафтопрдукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ відновила переговори щодо розподілу білоруських експортних мит на нафтопрдукти

Енергетика
63
Росія знову пішла на переговори щодо розділу білоруських експортних мит на нафтопродукти, заявив перший віце-прем'єр уряду Білорусії Володимир Семашко.
"Росія вже пішла на переговори щодо експортних мит на нафтопродукти. Є доручення російського прем'єра", - сказав Семашко журналістам у середу.
"Не все втрачено. Білоруська сторона 13 грудня направила до уряду проект угоди про розподіл мит. Російський прем'єр дав доручення до кінця року його розглянути. Потім цей строк перенесли на 17 січня", - уточнив він.
У цей час керівництво концерну "Белнефтехим" веде переговори з російськими постачальниками нафти про її ціну на початку наступного року, тобто в умовах стягнення експортних мит на нафту ($180,7 за 1 тонну - ИФ) при її поставці в Білорусію, відзначив Семашко.
"На жаль, за рахунок мита ціна поставок у середньому виросте з $247,5 у грудні до $405 у січні - для економіки це дуже важкі цифри", - констатував перший віце-прем'єр. "Таке враження, що вони (російська сторона ) хочуть зупинити наші НПЗ", - додав він.
У зв'язку із цим уряд Білорусії розглядає різні варіанти, у тому числі не виключається скорочення нафтопереробних. При цьому поки планові обсяги поставок нафти відповідають рівню поточного року - 19,5 млн тонн, у тому числі у першому кварталі 2007 року - 4,4 млн тонн трубопровідним транспортом.
Говорячи про запропоновані білоруською стороною пропорції роздягнути експортні мита на нафтопродукти, Семашко вважає справедливим розділити їх нарівно між бюджетами двох країн за умови скасування мит на нафту в ціні імпорту нафти для Білорусії. "Можливо можна розділити їх 60 на 40 на користь російської сторони", - допускає він. Такий підхід заснований на глибині переробки нафти на білоруських НПЗ, що дозволяє знизити частку сирої нафти в собівартості нафтопродуктів до 50-60%, пояснив Семашко.
На його думку, передбачені в угоді від 1995 року до перерозподілу у російський бюджет 85% білоруських експортних мит були обґрунтовані у той період часу, виходячи із глибини, що була тоді, переробки нафти. До того ж "ми російську сторону офіційно повідомили про вихід з угоди від 1995 року, відповідної ноти не пішло і це означає згоду іншої сторони", вважає перший віце-прем'єр.
Він також підкреслив, що "введення Росією експортного мита на поставки нафти у Білорусію - це нонсенс із погляду союзницьких відносин, це руйнує Союзну державу і його основні принципи". Даний крок Росії Семашко вважає показовим і з огляду оцінки її позиції при будівництві інших союзницьких структур, зокрема, ЄЕП, Євразес. "Позиція Росії у відношенні Білорусії демонструє, як вона може ставитися до функціонування економічних союзів", - упевнений Семашко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас