Лукашенко відзначає важкий характер переговорів з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко відзначає важкий характер переговорів з Росією

Енергетика
97
Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив про проблеми у переговірному процесі з Росією щодо поставок у 2007 році в республіку газу та нафти.
"Нам дуже важко далися переговори щодо поставок природного газу із РФ. Дуже важко йдуть переговори з поставок нафти для її переробки на наших заводах", - заявив Лукашенко у вівторок у Мінську.
Крім того, білоруський президент відзначив: "То там, то тут виникають питання з поставками білоруських товарів в Росію". "Це відбувається тому, що конкуренція підсилюється, і не всі російські товари можуть конкурувати з білоруськими. А це не влаштовує певних осіб у Росії, а також в інших організаціях", - підкреслив Лукашенко.
"Саме тому відбувається тиск у Євросоюзі і певні нападки з боку окремих російських товаровиробників. Вся справа в економіці, грошах, а все інше нікого не цікавить", - відзначив Лукашенко.
Раніше у вівторок стало відомо, що в Москві безрезультатно завершився черговий раунд переговорів щодо поставок російського газу у Білорусію в 2007 році.
"Переговори на даний момент уже закінчилися, до нас приїжджав перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко. На жаль, переговори закінчилися, по суті, нічим", - заявив офіційний представник ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) Сергій Купріянов.
За його словами, пропозиції "Газпрому" не зустріли розуміння з боку білоруської делегації. "Всі ті пропозиції, які були зроблені "Газпромом" і які забезпечують дуже комфортні умови для Білорусії щодо переходу на ринкові ціни і мають на увазі майже чотирирічний пільговий період, протягом якого ми були готові погодитися на ціну 110 доларів (за 1 тис. кубометрів газу) за умови створення спільного підприємства з "Бєтрансгазом" і при цьому частину цієї ціни одержувати грішми, а частина - акціями "Бєлтрансгазу", тим не менш, і ця пропозиція не зустріла розуміння наших білоруських колег", - сказав Купріянов.
Напередодні офіційний представник "Газпрому" заявив журналістам, що позиція Білорусії в переговорах ставить під загрозу її енергопостачання. Відзначивши, що діючий контракт на поставку газу у Білорусію минає через кілька днів, Купріянов підкреслив: "Переговірна позиція Білорусії безвідповідальна і ставить під загрозу енергопостачання своєї країни".
Тим часом за рішенням Мінекономрозвитку РФ із 10 лютого 2006 року був змінений порядок ввезення в Росію білоруського цукру - вся продукція повинна надходити через один пост Московської західної митниці.
Це рішення було ініційовано Союзом цукровиробників Росії (Союзросцукор), де вважають, що Білорусія поставляла в Росію цукор за заниженими цінами через субсидування галузі державою, а, крім того, під виглядом бурякового ввозила цукор із цукру-сирцю, що повинен обкладати митами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас