Саакашвілі: Росія влаштувата Грузії енергетичну екзекуцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саакашвілі: Росія влаштувата Грузії енергетичну екзекуцію

Енергетика
166
Росія влаштувала Грузії не тільки торговельну та транспортну блокаду, але й "енергетичну екзекуцію".
Таку заяву на зустрічі із студентами Тбіліського державного університету зробив 25 грудня ввечері грузинський президент Михайло Саакашвілі.
За словами Саакашвілі, нові російські ціни на природний газ для Грузії "не укладаються ні в яку економічну логіку". "Коли нам говорять, що через подорожчання нафти Грузія повинна платити за тисячу кубометрів газу 235 доларів, у той час як чомусь деякі сусідні країни платять 110 доларів, це те саме, що Сапераві - найотруйніша речовина у світі", - сказав Саакашвілі.
Як відзначив грузинський лідер, у Грузії є впливові недоброзичливці, але є й друзі. Зокрема, торік, коли, за висловленням Саакашвілі, республіці "підірвали всі основні лінії", Азербайджан, за рахунок власного населення та підприємств протягом декількох днів поставляв газ у Грузію.
Азербайджан, повідомив Саакашвілі, виручив Грузію поставками газу і цього разу, хоча, як висловився грузинський лідер, Баку попередили: "Якщо хоч один кубометр газу дістанеться Грузії, Азербайджан опиниться у скруті і холоді".
"Але наш друг Ільхам Алієв прийняв рішення, що мало б хто прийняв зі світових лідерів - він взагалі відмовився від придбання російського газу і припинив транспортування нафти в Росію", - сказав Саакашвілі. За його словами, "Грузія одержить у 2007 р. з Азербайджану таку кількість газу, якого вистачить, принаймні, для Тбілісі".
Раніше, 25 грудня 2006 р., у Баку було прийнято остаточне рішення про поставки азербайджанського газу у Грузію в обсязі 1 млн кубометрів на добу. Очікується також, що після усунення технічних проблем на шпарі азербайджанського родовища Шах-Деніз, Грузія одержить 800 млн кубометрів газу на рік із частини квоти, що належить Туреччині.
Ціна поставок не повідомляється. Разом з тим, частки компанії Грузії домовилися з російським ВАТ „Газпром” про поставки у країну до 1,1 млрд кубометрів природного газу у 2007 р. за ціною 235 доларів за 1 тис. кубометрів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас