Газпром запропонував Мінськуі платити за газ газотранспортною системою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром запропонував Мінськуі платити за газ газотранспортною системою

Енергетика
154
Газпром згодний одержувати від Білорусії частину оплати російського газу грішми, частина - акціями Бєлтрансгазу, повідомив прес-секретар Газпрому Сергій Купріянов.
"Газпром готовий одержувати частину вартості газу грішми, наприклад, $80 за тисячу кубометрів в 2007 році, а іншу частину - акціями Бєлтрансгазу для того, щоб в результаті у Газпрому було 50%", - сказав він.
"Небажання Бєларусі купувати російський газ за ринковою ціною безвідповідально, і ставить під загрозу енергопостачання країни", - заявив Сергій Купріянов.
"Сьогодні білоруська сторона знову заявила, що має намір купувати російський газ за ціною, не вище установленої для Смоленської області", - сказав він, нагадавши, що діючий контракт на поставку газу у Білорусію минає через шість днів.
Купріянов нагадав, що Білорусія була останньою державою, що зберегла низькі ціни закупівлі російського газу у 2006 році. Вартість газу для інших республік колишнього СРСР у рамках реалізації стратегії Газпрому щодо забезпечення однакового рівня прибутковості поставок газу на ринки країн ближнього та далекого зарубіжжя була наведена до ринкового (у деяких випадках підвищена в 2-3 рази).
"Однак Білорусія, єдина з республік колишнього Радянського Союзу, намагається зберегти для себе пільгові ціни на російський газ. Разом з тим, ціна, за якою Газпром продає газ Білорусії ($46,68 за тисячу кубометрів), є не тільки дотаційною, що неприйнятно для рівноправного співробітництва двох держав, але й вже збиткової для Газпрому, тому що не покриває витрат на видобуток і транспортування газу", - відзначив він.
Напередодні Газпром підписав контракти на поставку газу у Грузію наступного року за економічно обґрунтованою ціною - $235 за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас