Недостача туркменського газу влетить Україні в копієчку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недостача туркменського газу влетить Україні в копієчку

Енергетика
378
Можливе зниження постачань туркменського газу в Україну в 2007 році приведе до заміщення необхідних об'ємів газу Україною в РАО "Газпром" за ринковими цінами, що призведе до більш ніж 400 млн. дол. додаткових витрат. Про це пише "Дело".
Видання, зокрема, нагадує, що прем'єр-міністр України Віктор Янукович, перебуваючи в Ашхабаді, заявив про те, що поставки туркменського газу в Україну в 2007 році складуть 38 млрд. куб м. Це на 4,5 млрд. менше планованих обсягів, про які раніше заявляв міністр палива енергетики Юрій Бойко, що приведе до необхідності додаткового заміщення відсутніх обсягів газу російським "Газпромом".
Зниження обсягів туркменського газу змусило український уряд терміново провести в п'ятницю зустріч із представниками "Газпрому" та "Росукренерго", на якій прем'єр вимагав підписання меморандуму з урядом України, у якому, на думку прем'єра, варто вказати визначення ціни природного газу й гарантії його поставок. Видання також нагадує, що в п'ятницю в Києві президент Росії Володимир Путін підтвердив, що у випадку проблем з поставками газу з Туркменістану, ця проблема може бути вирішена в рамках тих домовленостей, які були досягнуті раніше, і підкреслив, що це співробітництво буде здійснюватися "на ринкових принципах". Ринкова ціна газу за версією "Газпрому" , - 230 дол. за 1 тис. куб. Таким чином, заміщення 4,5 млрд. на російський газ обійдеться Україні в більш ніж 400 млн. дол.
Нагадаємо, раніше міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявляв, що в України підписані контракти на 2007 рік на поставки 42,5 млрд. куб. м туркменського газу.
24 грудня Янукович після візиту в Ашхабад заявив про незмінність існуючих домовленостей між Україною й Туркменістаном про поставки природного газу в 2007 році. "На сьогоднішній день практично нічого не змінилося в питаннях поставки газу в Україну: 38 млрд. куб. м, ті, які заплановані, вони будуть надходити, і ціна залишається незмінної", - сказав Янукович.
Міністр палива й енергетики Юрій Бойко пізніше підтвердив журналістам обсяги поставок туркменського газу в Україну на рівні 38 млрд. куб. м в 2007 році й додав, що існуючі домовленості передбачають перспективу збільшення обсягів газу, що поставляє.
Зокрема, ціна на туркменський газ залишається на рівні 100 доларів за 1 тис. куб м, плюс 25 доларів за 1 тис. куб. м становить ціна транспортування й на границі з Україною ціна на газ становить 130 доларів за 1 тис. куб м.
Нагадаємо, з початку 2006 року Україна не отримувала туркменського газу за прямими контрактами, незважаючи на діючий контракт, що передбачає поставки 40 млрд. куб м газу по 50 доларів/тис. куб. м у першому півріччі 2006 року й по 60 доларів/тис. куб. м у другому.
24 жовтня спільне підприємство "Укргаз-Енерго" і компанія "Росукренерго" підписали угоду про поставку не менш 55 млрд. куб. м природного газу по 130 доларів за тис. куб. м в 2007 році.
В 2007 році Україна не має наміру була закуповувати природний газ російського походження, маючи, за словами Бойко, домовленості з Узбекистаном про поставки 7 млрд. газу в рік і Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу в рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу в рік.
Прем'єр-міністр Віктор Янукович побував в Ашхабаді із дводенним візитом для участі в похоронах Ніязова, що померло в ніч із 20 на 21 грудня.
Україна сподівається, що смерть Ніязова не відобразиться на поставках туркменського газу.
У п'ятницю Президент Росії Володимир Путін на спільній з Ющенко прес-конференції заявив, що Росія готова розглянути можливість поставок в Україну додаткових обсягів власного газу для того, щоб компенсувати можливий, у зв'язку зі смертю Ніязова, дефіцит при збої його поставок з Туркменістану.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас