Газопровід Іран-Вірменія передадуть в управління "Армросгазпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газопровід Іран-Вірменія передадуть в управління "Армросгазпрому"

Енергетика
100
Газопровід Іран-Вірменія може бути передано в управління спільному російсько -вірменському ЗАТ "Армросгазпром", заявив на прес-конференції міністр енергетики Вірменії Армен Мовсісян.
Він підкреслив, що "Армросгазпром" - єдина у Вірменії спеціалізована компанія, що може експлуатувати трубопроводи високого тиску й володіє необхідною інфраструктурою по всій території країни. За словами міністра, крім "Армросгазпрому" ні від місцевих, ні від закордонних компаній не надходило інших заявок на одержання права керування газопроводом, передає "Арка".
Як уважає Мовсісян, з економічної точки зору закордонним компаніям буде невигідно експлуатувати газопровід, довжина якого на вірменській території становить лише 40 км. Разом з тим, підкреслив він, власником газопроводу Іран-Вірменія залишається державне ЗАТ "Високовольтні мережі Вірменії", що є підрядчиком будівництва газопроводу.
Будівництво вірменської ділянки довжиною в 40 км оцінюється 120 млн дол. Фінансування здійснюється іранською стороною, в обмін Вірменія буде поставляти Ірану електроенергію. Передбачається, що іранський газ почне надходити вірменській стороні взимку 2007 р. Угода передбачає, що протягом 20 років Іран поставить Вірменії 36 млрд куб. м природного газу з можливим продовженням терміну дії договору на п'ять років і збільшення загального обсягу поставок газу до 47 млрд куб. м.
Вірмено-російське СП ЗАТ "Армросгазпром" має монопольне право на постачання й розподіл російського природного газу на внутрішньому ринку Вірменії (по 45% акцій належать Міністерству енергетики Вірменії й ВАТ "Газпром", 10% - нафтогазової компанії "Ітера").
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас