Янукович розраховує на незмінність постачань туркменського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович розраховує на незмінність постачань туркменського газу

Енергетика
54
Умови постачання туркменського газу на Україну в 2007 році залишаться незмінними, заявив прем'єр-міністр України Віктор Янукович журналістам в Ашхабаді.
"38 млрд. кубометрів природного газу будуть надходити, і їхня ціна залишається незмінною - 100 дол. за 1 тис. кубометрів, плюс транспортування 25 дол. за 1 тис. кубометрів, разом на кордоні з Україною буде 130 дол. за 1 тис. кубометрів", - сказав він.
Прем'єр відзначив, що стратегія стосунків України з Туркменією залишається такою ж, як і була. "Ми підкреслили, що сформовані за роки правління Ніязова відносини й традиції залишилися для нас незмінними", - сказав він.
Янукович повідомив, що провів коротку зустріч із віце-прем'єром, міністром нафтогазової промисловості й мінеральних ресурсів Туркменії Курбанміратом Атаєвим з питань майбутніх взаємин.
"У всякому разі, на гірше не розраховуємо", - коротко оцінив їхні підсумки український прем'єр-міністр.
Україна з 2006 року припинила прямо здобувати газ у Туркменії, а купує його у швейцарської компанії "Росукренерго", що домовилася про його транзит з Росією. В 2007 році ціна його поставки 130 дол. за 1 тис. кубометрів у порівнянні з 95 дол. за 1 тис. кубометрів в 2006 році.
Туркменський газ займає основну частину в імпортованому Україною газі.
Тим часом минулого тижня представники опозиційних політичних сил Туркменістану приїхали в Київ і звернулися до українських політиків і громадськості із проханням сприяти їхньому поверненню в Туркменію після смерті Ніязова.
"Ми прибули в Київ не випадково, ми хочемо заявити про те, що якщо ми як опозиція прийдемо до влади, те тих неподобств, що діялися з постачаннями газу при президентові Ніязові, не буде", - заявив голова опозиційної партії "Туркменістан", колишній посол Туркменії в Туреччині Нурмухамед Ханамов.
"Наша партія вибрала демократичний шлях розвитку країни, і в цьому питанні ми просимо український уряд сприяти нам", - підкреслив Ханамов.
За його словами, однієї з першочергових завдань опозиціонерів є повернення в Туркменію й активну участь "у відкритих демократичних виборах у присутності міжнародних спостерігачів".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас