Азербайджан може відмовитися від російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан може відмовитися від російського газу

Енергетика
99
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що його країна може відмовитися від закупівель російського газу.
"Азербайджан може поміняти енергетичний баланс, перейшовши з мазутно-газового на мазутний", - сказав Алієв в ексклюзивному інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви".
Як відзначив Алієв, це призведе до того, що Азербайджан буде "змушений скоротити транспортування нафти у порт Новоросійськ". "Іншого виходу немає, наші електростанції повинні на чомусь працювати", - підкреслив президент.
За оцінкою Алієва, переговори Азербайджану з Газпромом ідуть "досить довго і безуспішно", і "позитивний баланс взаємовигідного співробітництва" між російським газовим концерном і нафтовою компанією Азербайджану "тане".
Алієв вважає, що пропозиції Газпрому про продаж газу Азербайджану за ціною в 235 доларів за тисячу кубометрів "дисонує з духом і сутністю російсько-азербайджанських відносин".
"Відносини Азербайджану та Росії вибудовуються дуже конструктивно і охоплюють більш широкі галузі, ніж енергетика", - відзначив президент.
Ільхам Алієв підкреслив, що Азербайджан відчуває гострий дефіцит газу - з того обсягу, що необхідний республіці, у його країні добувається половина. "Скористатися цим дефіцитом - некрасиво", - підкреслив Алієв.
У той же час Алієв вважає, що нафтогазове питання "потрібно залишити в рамках комерції та енергетики" і не політизувати. "Хоча повністю виключити політичний підтекст повністю, звичайно ж, не можна", - вважає президент Азербайджану.
Алієв спростував відомості про те, що Азербайджан поставляє газ Грузії.
Раніше Алієв заявляв, що експорт нафти з трубопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан і початок промислового видобутку газу на родовищі "Шах деніз" на шельфі Каспію "дозволять Азербайджану повністю забезпечити власну енергетичну безпеку".
Загальна потреба Азербайджану в газі становить 10-11 млрд кубометрів у рік. Держнафтокомпанія країни добуває 5-6 млрд кубометрів, ще 2 млрд кубометрів Азербайджан розраховує отримати в 2007 році на родовищі "Шах деніз" на шельфі Каспію, де промисловий видобуток газу почалася у середині грудня. Приблизно такий же обсяг газу країна одержить із морських родовищ "Азері-Чираг-Гюнешлі".
Азербайджан імпортує газ із Росії з осені 2000 року. Цього року у порівнянні з попередня його ціна зросла майже вдвічі - до 110 доларів за кожну тисячу кубометрів. Одержуваний з Росії газ використається в основному на електростанціях для вироблення електроенергії.
Як заявив заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв, російський газовий концерн найближчим часом чекає остаточної відповіді від Азербайджану за ціною і обсягами поставок газу в 2007 році.
За його словами, умови постачань газу в Азербайджан аналогічні умовам постачань газу в Грузію, що підписала з російською компанією три контракти на поставки газу в 2007 році обсягом 1,1 млрд кубометрів за ціною 235 доларів за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас