Облгази вирішили шукати захисту у РНБОУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази вирішили шукати захисту у РНБОУ

Енергетика
108
Відкриті акціонерні товариства «Івано-Франковськгаз», «Львівгаз», «Волиньгаз», «Чернівцігаз», «Закарпатгаз» та «Чернігівгаз» звернулися до Секретаря Ради національної безпеки та оборони України Віталія Гайдука із проханням розглянути на засіданні Ради національної безпеки та оборони України питання про захист від монополізації іноземними компаніями українського ринку постачання та транспортування природного газу.
Про це мова йде у відповідному зверненні керівників облгазів.
«На сьогодні склалася ситуація, при якій є реальної тотальна монополізація паливно-енергетичної сфери України в таких її складових, як постачання та транспортування (розподіл) природного газу розподільними мережами. Також цілком можливим є виникнення обставин, які будуть мати вплив на техногенну безпеку, пов'язану з експлуатацією газорозподільних мереж у межах областей України і як наслідок виникнення аварій, інших ситуацій техногенного характеру», - говориться у зверненні.
Облгази звертають увагу РНБОУ на сформовані обставини у діяльності підприємств через відносини з державними та правоохоронними органами, які, на їх погляд, укладають у собі небезпеку національним інтересам України. Зокрема, мова йде про цілеспрямований, системний тиск правоохоронних органів на суспільства, які через чисельні перевірки та порушення кримінальних справ дестабілізували роботу облгазів. «Всі ці заходи мають одну мету - використання правоохоронних органів як інструмента у заволодінні нашими суспільствами, а після цього забезпечення контролю над керуванням газорозподільними мережами, які є невід'ємною частиною газотранспортної системи України, спробу встановлення контролю компанією «РосУкрЕнерго», - відзначається у зверненні. Метою цього облгази вважають побудову вертикально інтегрованої моделі контролю за поставкою та транспортуванням природного газу споживачам, що загрожує енергетичної безпеки України.
У заяві також відзначено, що дії правоохоронних органів перегукуються з політикою Міністерства палива та енергетики щодо керування газорозподільними мережами і Національної комісії регуляції енергетики (НКРЕ). Зокрема, дії НКРЕ в частині тарифної політики, відзначено у заяві, спрямовані на доведення суспільств до банкрутства.
Облгази також відзначають, що обіцяне ДК «Газ України» припинення з 1 січня 2007 року права користування газорозподільними мережами для облгазів може привести до зупинки підприємств теплової енергетики, виробників електричної енергії, інших організацій, які забезпечують життєдіяльність регіонів і держави в цілому.
На погляд керівників облгазів, у такий спосіб порушується Закон «Про основи національної безпеки України» і ряд постанов Кабміну, що приводить до загрози національним інтересам України, «а тому має потребу у негайному втручанні Ради національної безпеки та оборони».
Нагадуємо, раніше шість названих облгазів звернулися з відкритим листом до Президента Віктору Ющенко із проханням втрутитися у ситуацію з переслідуваннями відзначених компаній правоохоронними та контролюючими органами і розглянути дане питання на засіданні Ради національної безпеки та оборони України.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас