Газпром переміг у битві за проект вартістю 17 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром переміг у битві за проект вартістю 17 млрд євро

Енергетика
270
Газпром бере під контроль один з найбільших у світі нафтогазових проектів. Оператори проекту Сахалін-2 англо-голландська нафтова компанія Shell та японські корпорації Mitsui і Mitsubishi поступилися російському газовому монополістові в цілому 50% плюс одну акцію в проекті за 5,7 млрд євро живими грішми.
Про це глави компаній домовились на нараді у президента РФ Володимира Путіна. Путін заявив, що Shell уже кілька років тому запрошував Газпром до співробітництва з Сахаліну-2 і що угода - "корпоративне рішення" Газпрому. Крім того, Путін подякував учасникам переговорів "за виявлену гнучкість".
Сахалін-2, вартістю в 17 млрд євро, дотепер був єдиним у Росії проектом, що здійснювався на умовах угоди про розділ продукції, але без російської участі. Shell, основний акціонер Сахаліну-2, продасть Газпрому майже 30 з 55% своїх акцій, а Mitsui і Mitsubishi - по 10%.
На початку 2006 року Газпром вів переговори з Shell про входження у проект, але вони провалилися. За версією російської влади, через збільшення кошторису проекту більш, ніж у два рази. Але спостерігачі відзначають, що саме після цього до проекту виникли претензії у екологічного відомства Росії. Перевірки Росприроднагляду виявили безліч порушень. Виникла реальна загроза втрати ліцензії на реалізацію Сахаліну-2.
Втім, за словами Путіна, екологічні відомства Росії і інвестори вже "домовилися про порядок рішення питань".
Входження у проект державної монополії знімає грошові претензії, а от чи будуть повною мірою виконані вимоги екологів, поки не зрозуміло.
Міністр промисловості та енергетики Росії Віктор Христенко заявляє, що і після входження в проект Газпрому уряд буде домагатися верховенства закону.
"Участь Газпрому означає і його відповідальність як інвестора, - сказав Христенко журналістам. - З боку уряду ми будемо надавати підтримку проекту, але і вимагати дотримання російського законодавства".
Однак прес-секретар Газпрому Сергій Купріянов сказав, що ще не відомо, чи розділить компанія відповідальність із іноземними партнерами.
"Ми домовилися про покупку акцій компанії, а рішення про розмір збитку і про те, хто його повинен відшкодовувати, будуть приймати відповідні державні та судові органи", - заявив Купріянов.
Це питання, видимо, постараються вирішити на зустрічі акціонерів проекту з керівництвом Росприроднагляду, що повинна пройти найближчим часом.
І хоча вчора президент сказав, що йому відомо, що екологи і учасники проекту "домовилися про порядок рішення виниклих питань", заступник Росприроднагляду Олег Мітволь дотепер дотримувався іншої думки.
"Я вважаю, що повинен бути інший план (усунення екологічних порушень), а не той, який нам представила Sakhalin Energy", - заявив він напередодні.
"Зараз мова йде про те, щоб урегулювати претензії, які ми пред'явили компанії ще у вересні. Газпром знає нашу позицію щодо цьому питання", - підкреслив Мітволь.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас