Клюєв не хоче змін у відносинах з Туркменістаном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв не хоче змін у відносинах з Туркменістаном

Енергетика
109
Смерть президента Туркменістану Сапармурата Ніязова не відобразиться на українсько-туркменських відносинах в енергетичній сфері, сказав віце-прем'єр-міністр України з питань ПЕК Андрій Клюєв у Боярці Київської області під час відкриття газового метрологічного центру.
У той же час, міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що Україна розраховує на збереження дружніх відносин з Туркменістаном.
"Для України це велика втрата. Україна розраховує на збереження дружніх відносин з Туркменістаном", - сказав міністр.
Як повідомлялося, російський газовий монополіст ВАТ Газпром погодився на значне підвищення ціни на туркменський газ, підписавши угоду з Туркменістаном на закупівлю 162 млрд кубометрів за ціною 100 доларів за тисячу кубометрів із четвертого кварталу 2006 року до кінця 2009 року. На першу половину 2006 року російський газовий монополіст законтрактував у Туркменістану 30 млрд кубометрів газу по 65 доларів за тис. кубометрів на кордоні з Узбекистаном. Переговори про умови постачання туркменського газу на другу половину року неодноразово переривалися: Газпром не був згодний платити 100 доларів за тис. кубометрів, а Ашхабад загрожував припиненням постачань.
За словами голови Газпрому Олексія Міллера, новий контракт не прив'язаний до дати, а прив'язаний до об'єму, що складе, у середньому, 42 млрд кубометрів у рік.
У теж час, Міллер не сказав, наскільки зміниться ціна газу для України. "Ми продовжимо діалог з українською стороною", - сказав він після підписання угоди з Туркменістаном.
Туркменістан, найбільший імпортер газу в Центральній Азії, добуває біля 60 млрд. кубометрів. Російський Газпром є основним покупцем туркменського газу, і Ашхабад, незважаючи на всі спроби реалізувати альтернативні проекти транспортування газу, поки не може знизити залежність від трубопровідної системи російського монополіста. У свою чергу, Газпром також не може обходитися без туркменського газу, оскільки в умовах зростаючого споживання "блакитного палива" у Росії й світі він не зможе задовольняти попит за рахунок власних родовищ.
Основним споживачем туркменського газу є Україна, яка в 2006 році отримувала газ за ціною 95 дол. за тис. кубометрів завдяки змішуванню дешевого туркменського газу з дорожчим російським.
Відповідно до російсько-українських угод, з 4 січня 2006 року Україна купує газ у посередника - швейцарської компанії Росукренерго.
24 жовтня 2005 р. росукренерго та ЗАТ Укргазенерго підписали доповнення до Договору купівлі-продажу природного газу від 2 лютого 2006 р. на 2006-2010 роки, відповідно до якого в 2007 році на адресу Укргазенерго буде поставлено не менш 55 млрд кубометрів природного газу середньоазіатського походження за ціною 130 доларів за 1 тис. кубометрів
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас