Білорсія хоче нарівно з РФ ділити мито на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорсія хоче нарівно з РФ ділити мито на нафтопродукти

Енергетика
90
Бєларусь пропонує Росії нарівно розділити мита на нафтопродукти, вироблені з російської нафти та експортовані у Європу, заявив у середу 20 грудня міністр фінансів Білорусії Микола Корбут.
Також він сказав, що Москва хотіла б, щоб Бєларусь установила експортні мита на нафту на рівні російських. Крім того, за словами глави мінфіну, справедлива оцінка Білтрансгазу, на частину якого претендує Газпром, становить не менш 5 млрд доларів.
Всі ці заяви навряд чи влаштують Росію, що вимагає розподіли мит у співвідношенні 85% Росії та 15% Білорусія, і вважає, що Білтрансгаз коштує близько 3,5 млрд доларів.
Питання про експортні мита на нафту, що поставляє Росією у Бєларусь, постало після того, як Москва скасувала безмитний режим поставки, через якого, за оцінками експертів, вона щорічно втрачала близько 4 млрд доларів.
Раніше Росія жадала від Білорусії, щоб мита з нафтопродуктів, що стягують при продажі уЄвропу, повинні розподілятися між бюджетами Росії та Бєларусі в пропорції 85% до 15%, відповідно.
Не домігшись компромісу на переговорах з російським президентом Володимиром Путіним у Москві, президент Бєларусі Олександр Лукашенко зробив нову пропозицію, що привселюдно висловив міністр фінансів Бєларусі Микола Корбут.
"Це була пропозиція глави держави - розділити 50:50, і зараз ведуться переговори", - відзначив глава білоруського Мінфіну. При цьому він сказав, що "з нашої сторони робиться все, щоб завершити переговори до Нового року".
Говорячи про передбачувані втрати білоруського бюджету у випадку застосування з Нового року Росією мита на експорт нафти у Бєларусь, Корбут сказав: "Наш бюджет більше 14 млрд доларів. Невже ми не вирішимо наші соціальні питання? Звичайно, вирішимо". Він вважає, що озвучені оцінки втрати бюджету при введенні мита на нафту для Бєларусі є "скоріше політичними оцінками".
У випадку введення мит Бєларусь, за оцінками експертів, може втратитися до 2 млрд доларів доходів.
При цьому міністр фінансів підтвердив, що російська сторона жадає від білоруської "застосування російських експортних мит на нафтопродукти".
Корбут не став говорити про позиції білоруської сторони з цього приводу, заявивши, що "все залежить від ціни нафти". Якщо російське мито на експорт легких дистилятів і газойлій становить 134 доларів за тонну, то в Бєларусі вона дорівнює 75,8 долара за тонну.
Білоруський міністр зробив ще одну заяву, що напевно не сподобається російській стороні. Відповідаючи на запитання журналістів, чи відповідає дійсності заява російської сторони про те, що ціна Білтрансгазу, запропонована банком ABN Amro, становить 3-4 млрд доларів, глава мінфіну заявив: "Це неправда, мінімальна оцінка - понад 5 млрд доларів".
Питання ціни білоруського газотранспортного підприємства є немаловажливим у російсько-білоруських відносинах. Як заявив посол Росії в Бєларусі Олександр Суріков, Мінськ міг би одержати російський газ не за 200 доларів, а за 130-140 доларів за тисячу кубометрів тільки за умови створення спільного газотранспортного підприємства на базі Білтрансгазу.
"Росія вже не наполягає на цій ціні (близько 200 доларів). Ціна знижується, і вона буде ближче до 140, 130 доларів, а може бути навіть трохи нижче, - повідомив Суріков. - Але неодмінною умовою повинне бути створення спільного газотранспортного підприємства. Газпрому потрібно компенсувати втрати".
Відповідаючи на запитання, на яку вартість Білтрансгазу розраховує російська сторона, Суріков відповів: "Ми керуємося результатами оцінки, зробленої голландським банком. Рекомендована середина - від 3 до 4 млрд доларів".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас