Янукович: Україна готова розширювати закордонні ринки нафтовидобутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна готова розширювати закордонні ринки нафтовидобутку

Енергетика
97
Україна зацікавлена у видобутку нафти не тільки в Єгипті, але й в інших країнах. Уже через три роки Україна добуде свій перший мільйон тонн єгипетської нафти.
Про це сьогодні під час засідання Кабміну сказав прем'єр-міністр України Віктор Янукович.
За його словами, контракт із єгипетською стороною дозволить Україні вести нафтовидобуток на африканському континенті протягом 27 років.
"Україна зацікавлена у розробці нафтових і газових родовищ так само в Росії та Середній Азії", - підкреслив керівник уряду.
Відповідно до концесійної угоди НАК "Нафтогаз України" , підписаної минулого тижня, Україна буде розробляти родовища вуглеводнів на східній території Алам Ель Шавіш у Західній пустелі Єгипту. Загальна площа блоку Алам Ель Шавіш Іст становить понад 900 кв км. Першочерговий період розвідки - 3 роки. Розрахунковий період окупності проекту - 5,5 років.
Відповідно до угоди, протягом 3-річного терміну розвідки НАК "Нафтогаз України" виступить підрядником на роботи з пошуку та розвідки родовищ нафти на території блоку Алам Ель Шавіш Іст. Інвестиції НАК "Нафтогаз України" у пошук запасів вуглеводнів на території блоку складуть не менше 20,2 млн дол.
Роботи повинні початися вже через 6 місяців. У середині січня в 2007 р. делегація технічних фахівців НАК відвідає Єгипет. У випадку відкриття родовищ нафти і/або газу "Нафтогаз" та ЄДНК створять на території Єгипту компанії-оператора проекту в співвідношенні 50/50. Частка добутої продукції НАК "Нафтогаз України" буде становити від 15 до 19% від загальної, залежно від досягнутих обсягів видобутку.
Видобувні ресурси нафти блоку Алам Ель Шавіш Іст, за оцінками ДП "Науканафтогаз", підтвердженої висновком Державної комісії України щодо запасів, становлять не менш 73,5 млн т (категорія С-3), що еквівалентно 90% ресурсної бази сухопутної частини України. НАК розраховує одержати першу комерційну продукцію на блоці Аллам Ель Шавіш на четвертому році реалізації проекту. Пік видобутку нафти очікується на 6-12 роки розробки блоку Alam El Shawish East.
Єгипет закликав освоювати нові родовища нафти та газу на травневій зустрічі міністрів Організації арабських країн-експортерів нафти (ОАПЕК). У спеціальному документі ОАПЕК вказувалося, що Близький Схід володіє 50% нерозвіданих енергетичних ресурсів світу, і ці країни повинні збільшити фінансування, щоб розвивати потенціал.
Єгипетський проект "Нафтогаза" продемонстрував, що українські компанії можуть на рівні боротися з такими нафтогазовими гігантами, як Shell, Total й Gaz de France, що традиційно розробляли запаси північної Африки. Крім того, цей проект може дозволити актуальні внутрішньоукраїнські проблеми, тому що отримана нафта може бути використана для створення національного нафтового резерву. Це збереже Україну від криз на ринку нафтопродуктів. В Україну нафта може поставлятися за схемою заміщення російською сировиною, що виключає необхідність її транспортування Середземного і Чорного морів.
Варто відзначити, що вийшовши на нафторинок у Єгипті, Україна зможе вийти на ринки видобутку нафти і газу Північної Африки з перспективою реалізації аналогічних проектів в інших країнах регіону, зокрема Алжирі, Лівії, ОАЕ і Судані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас