Банківськими картами можна буде розраховуватись у метро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківськими картами можна буде розраховуватись у метро

Фінтех і Картки
270
Новий проект мерії - "Соціальна карта киянина" - почнуть розвивати на базі національної платіжної системи, залишивши шанс міжнародним системам. Революційний для всього банківського ринку проект - "Соціальна карта киянина" - поки планується розвивати на базі найменш розповсюдженої та не сумісної з європейськими технологіями національної платіжної системи. Як повідомив заступник голови правління Національного банку України Віктор Кравець, у проекті рішення Київрада поки записано, що соціальна карта буде спочатку реалізовуватися на базі Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), однак у майбутньому можливе приєднання до цієї програми й міжнародних платіжних систем.
Національна система поки сильно поступається міжнародним. Якщо в НСМЕП входять 34 банки, які випустили 1,3 млн платіжних карт, то за міжнародними стандартами більш ніж 70 банками випущено 34 млн карт
Соціальна карта може значно розширити кількість клієнтів банків і обсяг безготівкових операцій, за допомогою яких банки заробляють гроші. На даний момент існують три варіанти такої карти.
"Перша карта не персоніфікована, може бути використана як багаторазовий проїзний квиток. Її можна буде купити, наприклад, у кіоску метрополітену. Вона може поповнюватися як наявними коштами, так і через банківську карту. Друга карта - соціально-транспортна, розрахована для пільговиків. На ній будуть фото, прізвище, по батькові, категорія пільг. Вона може використовуватися як посвідчення. І третя карта - звичайна банківська карта, за допомогою якої, зокрема, можна буде розрахуватися в транспорті", - говорить президент асоціації "Український союз учасників НСМЕП" Андрій Бірюков.
У боротьбі за майбутній перспективний ринок дві конкуруючі системи - НСМЕП та VISA - направили свої пропозиції в мерію. Зараз програма будується на базі платіжної системи НСМЕП. Однак представники міжнародних платіжних систем не згодні з цим. Вони впевнені, що зможуть запропонувати більше додаткових послуг власникам соціальних карт. "Якщо там буде тільки платіжний додаток НСМЕП, фінансова складова цієї карти буде збитковою, тому що інфраструктура прийому цієї карти поступається тому, що зроблено банками-учасниками міжнародних платіжних систем", - говорить директор Української міжбанківської Асоціації (ЕМА) Олександр Карпов.
При цьому Олександр Карпов упевнений, що якщо банки-учасники VISA не пустять у перспективний проект, скандал буде неминучий: "Якщо цей документ буде прийматися, з огляду на інтереси тільки однієї платіжної системи, то можуть бути питання в АМКУ, наскільки це правомірно".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас