Арендні жнива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арендні жнива

Нерухомість
471
Майбутнє підвищення комунальних платежів у Києві спровокувало ріст вартості оренди найдешевшого житла на 10–15%. Але навіть таких квартир у бази столичних агентств нерухомості надходить усе менше. Зате орендарям пропонують багатий вибір апартаментів вартістю понад 500-600 дол. Ріелтори сходяться в думці, що ціни на оренду найдешевшого житла в Києві можуть небагато просісти в січні-лютому, коли на ринку буде спостерігатися традиційний для цього часу затишок.
Підозрілі діти
Як повідомили в агентстві нерухомості "Киевтрансферт", вартість найнепрезентабельнішої однокімнатної квартири в столиці досягла 350 дол. на місяць і за більш низькою ціною підшукати окрему квартиру в місті майже нереально. "Ще два тижні тому у базах даних агентств нерухомості досить часто проскакували варіанти за 280-320 дол. на місяць. Зараз такі пропозиції взагалі не надходять: усе дешеве житло подорожчало як мінімум на 10-15%, але й ці квартири - уже по 350 дол. на місяць - стають дефіцитом", - говорить генеральний директор АН "Київтрансферт" Ігор Бабець.
На думку експертів, зникнення пропозиції найдешевшого окремого житла викликано тим, що хазяї квартир економ-класу найбільш болісно відреагували на трикратне підвищення комунальних тарифів, яке, на їхню думку, позначиться на вартості продуктів харчування та сфери послуг. Підняти ціну їм дозволив нинішній попит на найдешевші квартири, що багаторазово перевищує пропозицію. За словами начальника відділу оренди АН "Планета Оболонь" Тетяни Котенко, кількість бажаючих недорого зняти столичне житло настільки велика, що власники подібної нерухомості не тільки можуть безперешкодно підвищувати ціни, але навіть найчастіше перестають усвідомлювати, що за орендну плату вони повинні надати хоч які-небудь послуги. "Навіть люди, що виставляють сьогодні свої квартири за 400 дол. на місяць, часто не спроможні зробити генеральне прибирання та необхідний косметичний ремонт після колишніх мешканців", - відзначає Тетяна Котенко.
Новою в цьому сезоні для ринку тенденцією, за словами ріелторів, став також загострений до абсурду "кастинг" майбутніх мешканців. Як сказала Котенко, зараз у практиці ріелторів нерідкі випадки, коли хазяї квартири без усяких меблів з напівобдертими стінами наполягають на тому, щоб зустрічатися з потенційними орендарями лише на вулиці і ввести їх у свої "апартаменти" тільки після того, як ті їм візуально сподобаються.
Ігор Бабець зауважує раніше що не зустрічалася тенденцію: усе кладніше стає зняти недорогу квартиру родинам з дітьми. "Власники дешевого столичного житла, чи то "одиничка", чи "двійка", як правило, категорично не бажають заселяти родини, які мають дітей: вони чомусь дуже переживають за стан своїх далеко не першої свіжості шпалер і меблів", - дивується Бабець. Довіру в них викликають лише родини віком 25-30 років без дітей або ж кілька молодих людей з регіонів, які знімають житло разом.
У столицю потягнувся молодняк
Столичні маклери одностайні в думці, що, крім однокімнатних дешевих квартир, як і раніше найбільшим попитом серед орендарів користуються кімнати, вартість яких починається від 100 дол. на місяць, хоча ще півроку тому така пропозиція оцінювалася близько 60 дол. на місяць. За словами Ігоря Бабця, кількість кімнат у пропозиції агентств останнім часом значно збільшилося: багато киян, які раніше не готові були терпіти у своєму житлі сторонніх людей за 250-400 грн., при нинішніх цінах (500-1250 грн.) почали погоджуватися на подібні незручності.
"За 100 дол. на місяць зараз можна зняти тільки кімнату в старому фонді на далекій Троєщині, Борщаговці або Виноградарі. Більш пристойніша пропозиція і ближча вже оцінюється хазяями в 150 дол., гарні ж кімнати в новому фонді на Харківському масиві, Оболоні, Сирці й т.п. коштують порядку 200-250 дол. на місяць", - відзначає Ігор Бабець. У такому ж ціновому діапазоні - 200-250 дол. на місяць - сьогодні й окреме житло зі зручностями на вулиці. Наприклад, за половину будинку, що пустує, на вулиці Постовій (Новокараваєвські дачі) з кімнатою в 12 кв. м, зручностями у дворі та відсутністю води хазяї просять 250 дол. на місяць, трохи дешевше - 150 дол. на місяць - хочуть за половину дерев'яного будинку в Боярці зі зручностями на вулиці та водою в колодязі. Як запевняють ріелтори, у столиці чимало бажаючих жити в таких умовах.
"Основний потік орендарів зараз формують приїжджаючі зі сходу молоді люди від 18 до 30 років - таких серед клієнтів агентств біля третини, хоча ще рік назад вік приїжджаючих до столиці був соліднішим - 25-35 років. Через невтішне фінансове становище вони найчастіше погоджуються жити навіть у найнепрезентабельніших умовах", - запевняє Бабець.
Збиткова еліта
Що стосується сегменту квартир вартістю понад 500–600 дол. на місяць, за свідченням ріелторів, вони становлять у їхніх базах даних біля половини пропозиції, у той час як за такою ціною зняти нерухомість бажають лише 30% клієнтів київських АН. Тому подібним житлом орендарі цілком можуть перебирати. За словами Тетяни Котенко, за 500-550 дол. на місяць сьогодні можна претендувати на досить сучасні однокімнатні квартири в спальних районах зі свіжим ремонтом, добротними меблями й нормальною побутовою технікою.
Більше якісні квартири в новобудовах на Позняках, Осокорках, Оболоні, Святошині, Академмістечку та наближених до центра районах обійдуться орендарям уже в 750-800 дол. на місяць. При цьому, як говорить Котенко, новою для ринку тенденцією в цьому сезоні стала увага орендарів квартир бізнес-класу до дизайну, якості меблів, у той час як ще рік тому основним фактором уважалося місце розташування. Ріелтори сходяться в думці, що родини з дітьми не зазнають ніяких проблем зі зніманням такого житла: як не дивно, власники нерухомості бізнесу-класу не мають нічого проти поселення в їхніх апартаментах підростаючого покоління. Немає таких проблем і в орендарів трикімнатних квартир за ціною від 600 дол. на місяць. Ріелтори відзначають, що це викликано слабким попитом на такі квартири, що не дає можливості перебирати орендарями.
Що ж стосується сегмента найдорожчого житла - вартістю від 1,5 тис. дол. на місяць, то фахівці відзначають, що попит на нього значно впав. "Напевно, люди стали ощадливішими, крім того, через існуючу політичну ситуацію до Києва їде менше забезпечених людей з інших країн", - уважає Ігор Бабець. За його словами, подібна ситуація привела до того, що деякі особливо прогресивні хазяї елітної нерухомості готові йти на будь-які ремонтно-дизайнерські поступки для своїх клієнтів, наприклад, на прохання орендаря перефарбувати стіни у своїх апартаментах у радикально фіолетові кольори тощо.
Говорячи про найближче майбутнє ринку оренди житла в столиці, ріелтори вважають, що за два тижні тут (за винятком подобової оренди) наступить затишок до кінця лютого. "Звичайно люди не хочуть переїжджати в інші міста або квартири напередодні Нового року, прагнучи зустріти його в тому місці, де мешкали. Січень - традиційний місяць свят", - говорить Ігор Бабець, додавши, що напередодні Нового року й відразу після нього ціни на оренду житла в Києві можуть трохи знизитися.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас