Договір із чиновником дорожчий за гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Договір із чиновником дорожчий за гроші

Кредит&Депозит
252
Валентина Семенюк почала переговори з власниками Запорізького алюмінієвого комбінату про реструктуризацію боргів підприємства. Їхня сума перевищує 76 млн дол. Голова Фонду держмайна Валентина Семенюк провела переговори з керівництвом "Запорізького алюмінієвого комбінату" (ЗАлК) про реструктуризацію боргу комбінату перед державним Укрексімбанком. Сума непогашеного кредиту становить 76,45 млн дол. "Фонд готовий розробити разом із власниками ЗAлКу додатковий договір, що дозволить урегулювати проблемні питання з повернення кредиту та запуску фольгопрокатного цеху", - повідомила Семенюк. ...
Нагадаємо, що в 1997 році, перед приватизацією комбінату, ЗАлК взяв кредит в Укрексімбанку на покупку обладнання для фольгопрокатного цеху. Відповідно до умов договору купівлі-продажу, що був підписаний в 2001 році, нові власники комбінату взяли на себе зобов'язання повністю сплатити існуючий борг ЗАлКу перед банком. Однак кредит погашений не був через ряд судових рішень, прийнятих на користь нових власників комбінату. За словами Ніни Яворської, голови прес-служби ФДМ, останнє рішення Вищого господарського суду від 23 листопада 2006 року залишило в чинності рішення судів нижчих інстанцій про розрив кредитного договору між ЗАлКом та Укрексімбанком. Суд також визнав за державою право власності на фольгопрокатний цех. Таким чином, де-факто ЗАлК звільнився від яких-небудь зобов'язань перед банком.
Представники ЗАлКу від коментарів щодо ходу переговорів відмовляються. Запуск фольгопрокатного виробництва займе два роки й додатково потребуватиме 16 млн дол.
Не виключено, що власники ЗАлКу виявили зацікавленість у дозволі конфлікту навколо фольгопрокатного цеху у зв'язку з тим, що в 2007 році ФДМ має намір продати державну частину комбінату. ЗАлК зацікавлений у придбанні у ФДМ фольгопрокатного цеху, у тому числі й тому, щоб не допустити приходу інших структур на підприємство. Однак ЗАлК поки не готовий заплатити за нього 76,45 млн дол., тому зараз проводиться оцінка обладнання.
За словами Яворської, у цей час фахівці фірми FATA (Італія), що зробила обладнання для фольгопрокатного цеху, оцінюють ці активи за замовленням ЗАлКу. "Після того як буде завершена оцінка, десь наприкінці січня, Фонд продовжить переговори з власниками ЗАлКу про підписання доповнення до договору купівлі-продажу підприємства", - повідомила Валентина Семенюк.
В Укрексімбанку вчора відмовилися коментувати, чи навмисно фінустанова далі домагається погашення кредиту (76,45 млн дол.) у судовому порядку.
ЗАлК є єдиним виробником первинного алюмінію в Україні. 2005 рік комбінат закінчив зі збитком 24,5 млн грн., збільшивши чистий доход у порівнянні з 2004 роком на 6,8%, до 1233,5 млн грн.
За даними Агентства з розвитка інфраструктури фондового ринку на березень, 88% акцій ЗАлКу належать компанії Velbay Holdings Limited (Кіпр). ЗАлК контролюється російською промисловою групою СУАЛ, підконтрольній бізнесменам Віктору Вексельбергу та Леонарду Блаватнику.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас