Продам "Укртелеком". Дуже дорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продам "Укртелеком". Дуже дорого

Казна та Політика
392
Державний оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком" може стати рятівною соломинкою для держбюджету наступного року. Продаж "Укртелекому" дозволить державі виконати річний приватизаційний план. Рішення за президентом - усе, що необхідно для чергової, вже четвертої, підготовки "Укртелекому" до приватизації, - підпис під законом про перелік об'єктів, що підлягають приватизації в 2007 році....
У наступному році уряд планує отримати від приватизації держмайна 10,2 млрд грн. (2,02 млрд дол.). У той же час один тільки телекомунікаційний гігант оцінюється ринком в 3,3 млрд дол., що вже перевершує найсміливіші очікування українських чиновників.
З моменту другої спроби приватизації "Укртелекому", що відбувалася в 2002 році (нагадаємо, перші заяви про бажання продати компанію минулого зроблені ще в 1998 році), ціна за акцію компанії виросла з 0,3 грн. до 0,9 грн.
За словами аналітиків, сьогодні компанія оцінюється ринком в 3,3 млрд дол. "Справедлива ж вартість компанії - близько 4 млрд дол.", - упевнений аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращий. Максимальна ж ціна, по якій може бути проданий "Укртелеком", на думку аналітика, досягає порядку 5 млрд дол.
У той же час, сума, яку зможе отримати держава, прямо залежить від пакета, що буде виставлений на продаж. На думку Олександра Вайпана, аналітика компанії Spektor, Sachs&Company, істотними факторами для встановлення ціни будуть розмір продаваного пакету акцій, розмір довгострокових боргів компанії до моменту угоди, стадія виходу "Укртелекому" на ринок мобільного зв'язку, різні спеціальні зобов'язання, що накладають на покупця, а також те, хто саме буде покупцем.
"З одного боку, стратегічний інвестор може заплатити премію за контроль над значною частиною українського телекомунікаційного ринку та за володіння національними оптичними мережами. З іншого боку, до покупки "Укртелекому" будуть прив'язані необхідність використання тарифів, регульованих державою, і зобов'язання з обслуговування малоприбуткових абонентів у сільській місцевості, що може зменшити ціну, що інвестор буде готовий заплатити за "Укртелеком", - говорить Вайпан.
На думку Паращия, відповідно до розвитку бізнесу, правильніше виставляти на продаж пакет розміром не менше 60%, "щоб новий власник одержав повний контроль над операційною діяльністю компанії й міг міняти керуючі органи на зборах акціонерів".
"Відповідно до попереднього закону про приватизацію "Укртелекому", до продажу планувався пакет 42% акцій плюс право на управління ще 25% державних акцій. На практиці може бути реалізований як подібний варіант, зі збереженням контрольного пакету державою, так і повний продаж всіх акцій, що належать державі", - упевнений Олександр Вайпан.
Кому потрібний монополіст
У числі найбільш імовірних претендентів на "Укртелеком" аналітики називають компанію СКМ Ріната Ахметова, російські компанії "Система", "Альфа" та "Ростелеком" і європейські Deutsche Telecom, France Telecom й Vodafone.
"У зв'язку з великим розміром і складними умовами угоди, коло потенційних покупців "Укртелекому" досить обмежене. У нього можуть увійти російські "Система" та "Альфа-Груп", що мають великі активи й інвестиційні інтереси в телекомунікаціях, телекомунікаційний підрозділ СКМ, а також хто-небудь із великих західних гравців, наприклад, Deutsche Telekom", - припускає Олександр Вайпан.
У той же час аналітики впевнені, що можливість придбати хоча б частину акцій "Укртелекому" в неукраїнських інвесторів з'явиться тільки у випадку прозорого конкурсу. "Все залежить від умов, визначених для потенційних учасників, і від прозорості процесу. Якщо процес буде транспарентним і конкурентним, більші шанси виявитися переможцем в однієї з російських компаній", - говорить Галина Антоненко.
"СКМ же потрібний "Укртелеком" для того, щоб розширити свій телекомунікаційний сегмент і отримати істотну базу для мобільної мережі", - упевнений Олександр Паращий. Нагадаємо, СКМ уже має у своїх активах компанію "Астеліт" (ТМ life:)), "Фарлеп", "Укомлайн", "Оптима Телекому".
Заяви та дії:
1998 рік – Прем'єр-міністр Валерій Пустовойтенко заявив про намір продати 5 - 25%-ий пакет акцій "Укртелекому" в другій половині 2008 року. "25%-ий пакет акцій оцінюється сьогодні в 3-4 млрд долл. ", - сказав прем'єр.
1999 рік - Державне підприємство "Укртелеком" перетворено у відкрите акціонерне товариство (ВАТ)
2000 рік - прийнятий закон "Про особливості приватизації ВАТ "Укртелеком".
2001 рік - створено Комісія з приватизації ВАТ "Укртелеком". У період з 1 жовтня 2001 року по 1 лютого 2002 року відбувся основний етап пільгового продажу акцій ВАТ "Укртелеком".
2004 рік - перший віце-прем'єр України Микола Азаров повідомив, що ФДМ повинен створити тендерну комісію для продажу 42,86% акцій "Укртелекому". Сума угоди повинна скласти кілька сотень мільйонів доларів.
2004 рік - напередодні президентських виборів, Леонід Кучма своїм указом призупинив підготовку до приватизації, мотивувавши таке рішення зайвою політизованністю питання.
2005 рік - Ющенко підписав указ, яким призупинили приватизацію "Укртелекому" до прийняття нової державної програми приватизації.
2006 рік - прем'єр-міністр Юрій Єхануров доручив всім відповідальним відомствам починати підготовку проведення приватизаційного аукціону
2006 рік - Міністр транспорту й зв'язку Віктор Бондар заявив про необхідність продати "Укретелеком". Держбюджет може отримати від 4 до 7 млрд. дол.
2006 рік - міністр транспорту й зв'язку Микола Рудківський: продаж "Укртелекому" може принести від 25 до 40 млрд грн.
2006 рік - на зустрічі із промисловцями й підприємцями Віктор Ющенко висловився за прискорення приватизації ВАТ "Укртелеком".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас