Білорусія сподівається на успішний результат переговорів з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія сподівається на успішний результат переговорів з Росією

Енергетика
143
Міністерство енергетики Білорусії впевнено, що переговори з Росією з питань цін на природний газ в 2007 році й підготовка газового контракту завершиться найближчим часом, заявив начальник головного управління стратегічного розвитку та інвестицій Міненерго Володимир Бобров.
"Зацікавленість Росії у взаємній безпеці двох країн в енергетичній сфері, а також інші фактори дозволяють мені сьогодні сказати, що цей процес не затягнеться надовго, і рішення будуть знайдені", - сказав Бобров на прес-конференції в Мінську в четвер, відповідаючи на запитання про строки завершення переговорів.
Бобров відзначив, що в 2004 році Білорусія та Росія підписали контракт на поставку газу лише в червні. "У той же час поставки за взаємною домовленістю здійснювалися, якщо не вважати конфлікту в лютому 2004 року", - сказав Бобров, коментуючи ситуацію, що може наступити в Білорусії з 1 січня 2007 року, якщо газовий контракт не буде підписано.
Він припустив, що схожу ситуацію можна прогнозувати і з початку 2007 року за умови, якщо контракт на поставку газу не буде підписано до кінця 2006 року.
Бобров повідомив, що "на сьогоднішній день, раніше сформований, паливно-енергетичний баланс Білорусії на 2007 рік залишився без змін". "Білорусія просить Росію збільшити на 2007 рік поставки газу з урахуванням росту ВВП та інших факторів, у тому числі з російської сторони до 21,7 млрд кубометрів", - відзначив представник Міненерго.
У той же час він сказав, що збільшення обсягів споживання газу в 2007 році - "це питання переговорного процесу і того, як ми зможемо забезпечити прийнятні тарифи для населення й промисловості".
"Залежно від цього ми будемо орієнтуватися на обсяг балансу. Швидше за все, він не перетерпить змін", - підкреслив Бобров.
Білорусія залишилася останнім покупцем російського газу, що отримує його не за ринковою ціною. У наступному році "Газпром" (РТС: GAZP), що є єдиним постачальником газу в цю країну, має намір підняти ціну на газ із нинішніх 46,67 дол. до 200 дол. за 1 тис. кубометрів.
Строк дії контракту на поставку російського газу закінчується 31 грудня
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас